Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska bryggerier imponerar mest

/

Svenska småbryggerier har börjat ge bryggerijättarna och de klassiska ölländerna Tyskland och Storbritannien hård konkurrens.

Annons

Den senaste i raden är Bagge Bocköl som skapats av den svenska vinimportören Janake Winegroup. Det rör sig om ett härligt välhumlat lageröl med generös maltighet och snyggt avstämd beska av bästa pilsnertyp. Dessutom till ett bra pris.

Extra kul är det att man sopar banan med tyska importöl som Störtebeker Bock-Bier och Henninger Premium Bier på samma planhalva. Det förra är väl sött och obalanserat alkoholtungt, medan det andra är en aromfattig, urvattnad standardlager av tråkigaste snitt.
Österrikiska Gössers Dark Beer kan man också gärna hoppa över, det är endimensionellt och humleklent.


Svag ale
Så mycket mer innehåll finns i svenska St Eriks IPA, en mycket välgjord och smakrik, något fet, ale med för stilen ändå överraskande återhållen beska och mild framtoning. Lite större humlegivor och något högre alkoholhalt tror jag skulle ha höjt attraktionskraften ytterligare hos denna ändå klart rekommendabla ale.

Riktigt gott och kul är Seven Giraffes som gjorts på en blandning av sju olika humlesorter, vilket gett en generös smak med såväl brödig maltighet som påtaglig arom- och bitterhumlekaraktär. Riktigt fräckt för att vara brittiskt.

Brutal smak
Den som gillar mörkt öl av portertyp kan utan att tveka köpa Fuller's London Porter som har en härlig rondör med torra chokladtoner i en stram humlekorsett. Snäppet godare än Göteborgsbryggeriet Dugges variant på samma mustiga tema.

Extremt i alla hänseenden är Yeti Imperial Stout som bjuder på en sirapsfet, söt, hårdrostat kaffelik, knäckig smak och en smått brutal beska. Ett häftigt smuttöl på 9,5 procent alkohol för den modige.

Ett visst mod krävs nog också för att våga sig på beligiska Cantillon Kriek Lambic Bio, ett spontanjäst illsurt öl med skuggmoreller, lingon och omogna röda vinbär i smakbilden.


Sune Liljevall

Annons