Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska vinköpare sätter trenderna

/
  • Vi svenskar har omvandlats från att vara brännvinssupare till ett kräset vinälskande folk med höga krav på vad som hälls i glasen.

Konkurrensen om de svenska vindrickarna är stenhård. Vi tillhör de mest kräsna vinkonsumenterna i världen. Därför har allt fler vinproducenter börjat spana in vad som går hem i de blågula stugorna.

Annons

Orsaken är att vi svenskar väljer och vrakar i Systemets hyllor utan några som helst förutfattade meningar. Vi har till exempel inte den traditionsbundna inställning som kan finnas i de vinproducerande länderna. I stället väljer vi de viner som smakar bäst och ger mest valuta för pengarna - oavsett om de kommer från fina Bordeaux eller mindre statustyngda Uruguay. Och oavsett om det är förpackat i låda eller på flaska.Att vi svenskar genom Systemets inköpspolicy även förskonats från de simplaste billighetsbordsvinerna gör också att vår uppfattning om lägstanivå ligger betydligt högre än motsvarande i till exempel Spanien och Italien. Därför spanar vinproducenter världen över in vilka vintyper och trender som slår här. Om vi svenskar gillar deras viner så vågar de satsa även på andra marknader.
Vi var de första som upptäckte Australiens viner - under en period köpte vi mest aussievin i världen, och likaså var det med Rioja på 80-talet. Den syditalienska primitivodruvan tog vi tidigt till oss, liksom Sydafrikas och Chiles viner.Portugals stjärnproducent João Portugal Ramos är oss svenskar evigt tacksam, det var vi som först av alla upptäckte hans moderna viner och beredde vägen för hans exportsatsningar. Därför låter han här sin utmärkta Vila Santa ligga kvar på en prisnivå långt under vad den säljs för på hemmaplan och i andra länder. Den banbrytande, innovativa spanjoren Miguel Torres har också sedan länge en ovanlig respekt och kärlek till oss svenskar som tidigt tog till oss hans "ospanska" spanjorer på franska druvor. För att nämna några.
Vi svenskar är helt klart högt respekterade vinkonsumenter i ett land på väg bort från den brutala brännvinsstämpeln. Nu dricker lyckligtvis allt fler för njutningens skull, inte för rusets.

Mer läsning

Annons