Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar tvivlar på välfärdssystemen

Allt fler tvivlar på socialförsäkringarna och äldreomsorgen. Var tredje svensk har tecknat en privat försäkring, visar Folksams Välfärdsbarometer 2008

Annons

Svenskarnas förtroende för välfärdssystemet sviktar. Nästan var tredje svensk har en privat sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring, visar Folksams Välfärdsbarometer, som presenterades på fredagen. Det är betydligt fler än när motsvarande undersökning gjorts tidigare år.
– Känslan av trygghet är viktig, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam och författare till rapporten.
Han kritiserar regeringens förändringar av socialförsäkringssystemet:
– Om nu politikerna bestämt sig för att göra reträtt på socialförsäkringssidan måste det ske under ordnade former. Fokus nu är att statsfinanserna ska gå ihop, och det är behjärtansvärt, men det får ju inte gå ut över försäkringssystemet som det gör nu, på ett okontrollerat sätt.De 300 000–400 000 människor som står utanför systemet, det vill säga de som jobbar på företag utan kollektivavtal och de som är sjuka, har fått betala det högsta priset för nedskärningarna, enligt Svärdman.
Han tycker att det är viktigt att hitta lösningar för de här grupperna:
– Det betyder inte nödvändigtvis att det är staten som ska stå för den finansieringen. Det kan mycket väl vara via breda kollektivavtalslösningar. Vi är inte ute efter att socialförsäkringarna ska förbli i den form vi har sett tidigare. Det som är viktigt är att man har breda solidariska lösningar som är bra för medborgarna.


Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson beklagar om förtroende för trygghetssystemet sviktar, men försvarar samtidigt förändringarna i socialförsäkringssystemet:
– Den röda tråden i regeringens arbete har ju varit att ge förutsättningar för att ge människor hjälp och stöd i tid. En sjukskrivningsprocess som ger effekt och kan välkomna människor tillbaka till ett aktivt liv, i stället för de långa, passiva och utdragna sjukskrivningarna som ofta ledde till en förtidspension tidigare. När det gäller privata sjukförsäkringar har vi sett en stark uppgång under de senaste tio åren, så det är inget nytt.

 

Mer läsning

Annons