Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensken tar en öl och räfsar löv

/

Vad är svenskens vanligaste fritidsaktivitet?
Att sitta på krogen.

Annons

Det är nästan tio gånger skojigare än att dreja, tycker åtminstone männen.
Att gå ut och ta en fika eller en öl och kanske käka en bit mat gör nästan alla minst någon gång om året – både män och kvinnor. Därför toppar kafé-/restaurangbesök listan över vanliga fritidsaktiviteter.
Det kan jämföras med att måla eller dreja, vilket endast var tionde man viker tid åt någon gång under året. Bland kvinnorna är jakt en mycket lågt prioriterad aktivitet.
När Statistiska centralbyrån (SCB) i stället frågat vad vi gör ofta, minst ett par gånger i veckan, blir ett av de vanligaste svaren motion och promenader.
Idrottandet, både inomhus och utomhus, har ökat stadigt sedan 80-talet. Och i den senaste mätningen, som är gjord 2006/2007, framstår framför allt kvinnorna som de riktiga hurtbullarna. SCB konstaterar att under 2000-talet är det kvinnorna som tagit täten som flitiga motionärer och dessutom dragit ifrån männen.
Tillströmningen av kvinnliga motionärer märks framför allt i träningslokalerna/gymmen. Där svettas nu lika många kvinnor som män, enligt SCB.


Idrottsföreningen Friskis och Svettis har en kvinnlig majoritet medlemmar, och i styrketräningslokalerna är det ungefär lika många kvinnor som män. Generalsekreterare Anna Iwarsson pekar på ett gymmet ändrat karaktär:
– Det som är särskilt med gymmet i dag är att alla åldrar – tonåringar och 70-åringar – möts där. Det såg vi inte för några år sedan.
SCB:s rapport visar också att det regelbundna motionerandet inte minskar utan faktiskt tycks öka i omfattning med stigande ålder.
Om kvinnorna tränar mer viker männen å sin sida mer fritid åt datorn. Den mest utpräglade nätnörden är, föga förvånande, en kille mellan 16 och 24 år.
SCB bekräftar också bilden av den kvinnliga ”kulturkoftan”. Det är alltså kvinnorna som framför allt besöker konstmuseer, teatrar och bibliotek, läser böcker och diktar.
Toppluvefolket verkar däremot mest bestå av män. Det är de som i högre utsträckning fiskar och jagar, golfar, åker skridskor eller på annat sätt idrottar utomhus. Men skogspromenader är en lika kvinnlig som manlig aktivitet.
Titta på tv
Men soffpotatisarna då? Alla som gillar att bara vara, tittar på tv eller umgås?
De syns inte i SCB:s fritidsrapport, som enbart speglar aktiva val och alltså inte visar de mer avslappnade fritidsvanorna, eller rent av passivitet. Det beror på att olika myndigheter och organisationer är intressenter och gärna vill veta hur folk nyttjar till exempel vandringsleder eller simhallar.
Däremot visade SCB:s tidsanvändningsstudie från 2000/2001 att just tv-tittande faktiskt dominerar den fria tiden. SCB konstaterar att sådana ”icke-aktiviteter” eller ”vara-aktiviteter” lätt kommer i skymundan i undersökningar, eftersom de är svåra att mäta.
För dem som har mager kassa, saknar bil, är rörelsehindrad, har småbarn eller saknar sällskap – vanligt bland äldre ensamstående – är många ”göra-aktiviteter” dessutom utom räckhåll.Studien säger heller inget om vilka aktiviteter vi helst vill ägna oss åt. Sex av tio vuxna, män och kvinnor, räfsar löv eller ägnar sig åt annat trädgårdsarbete minst fem gånger per år. Sannolikt varierar graden av entusiasm.
Undersökningar bland ungdomar har visar att deras viktigaste fritidssysselsättning är att träffa kompisar. På senare år har också ett annat spontant svar dykt upp, nämligen ”att sova”.
– Det är oerhört intressant. Jag tolkar svaret som en reaktion mot alla livets uppkopplingar, säger forskningsledaren Ulf Blomdahl vid Stockholms stads idrottsförvaltning.

Mer läsning

Annons