Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt fynd bland höstens ölnyheter

Annons

Allt fler produkter på Systemet försöker slå an till aktuell årstid. Vad gäller öl är det inte bara jul- och påsköl längre, utan våröl (springale), sommaröl och nu också höstöl och skördeöl.

Höstölen är vad jag förmodar tänkt att vara lite mustigare än sommarens törstsläckande gräsklipparöl. Även om jag föredrar öl med karaktär och substans i malthumle-givorna året runt.

En hel rad nya öl av varierande intressegrad finns med i septembers nyhetssläpp, varav merparten ska finnas i de flesta av landets systembutiker.

Men jag hittar tyvärr bara ett klockrent fynd, och det är Slottkällans Höstlager. Det lilla Uppsalabryggeriet har fått till en riktigt angenäm, smakrikt sötmaltig, fruktig lager med god humlebeska i eftersmaken. Falcon Höstlager får också godkänt även om det är konventionellt så det förslår, men välgjort.

Nils Oscar Brown Ale exponerar en rostad, äpplig, karaktär och är riktigt trevligt. Väl vekt i stilen är däremot Sharp’s Harvest Ale som saknar riktigt fokus i smakbilden. Belgiska XX-Bitter har påtaglig beska, men upplevs något endimensionellt.

Innis & Gunns ölsorter är tyvärr ofta roligare på papperet än i glaset. Den nya är lite väl sötjolmig och utan riktigt balans mellan alkohol och maltighet.

Väl sirapskletigt och alkoholtungt är även skotska Traquair och Mohawk Stitch Porter är överraskande lätt och saknar den chokladiga rondör som jag vill ha i porter, då är St Eriks Pompona Porter betydligt godare även om det ändå är det svagaste kortet i den utmärkta St Eriks-serien.

De två amerikanarna Seventeen Dry-Hopped Black Lager och The Maharaja Imperial IPA är båda massiva smakexplosioner med mycket av allt. Spännande i små portioner, men inget att dricka flera flaskor av.

Mer läsning

Annons