Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige gör den bästa oktoberölen

/
  • Öl i massor. I år firar oktoberfesten i München i tyska Bayern 200 år. Sex miljoner ölvänner brukar normalt besöka festen, men till jubileet kommer sannolikt ännu fler.

I år firar den årliga ölmanifestationen i München, Oktoberfesten, 200 år.

De svenska bryggerierna hoppar som vanligt på tåget och gör egna oktoberöl.

Annons

Under de två veckorna från 18 september till 3 oktober brukar de cirka sex miljoner besökarna i de gigantiska öltälten i München häva i sig nära sju miljoner liter öl. Det är bara sex stora Münchenbryggerier som har rätt att delta där, men bryggerier runt om i världen har på senare tid hakat på och gör sina egna oktoberfestöl, så även här i Sverige.


Nybryggt
Att det heter oktoberfesten, trots att firandet mestadels sker i september, beror på att den första oktoberfesten, som kom till för att fira den bayerska kronprinsens bröllop, hölls i oktober. Men av vädermässiga skäl har den tidigarelagts.

På plats i München med nybryggt öl direkt ur kranarna är de här ölen sannolikt betydligt godare än vad de är i flaska. För egentligen är de traditionella tyska oktoberölen som vi får i butelj på Systemet egentligen inget att hetsa upp sig för. Det rör sig om tämligen spänningslösa konventionella lageröl av starkölstyrka med mestadels rätt klent innehåll. Fungerar säkert fint att skölja ner tyska korvar och salta kringlor med, men håller inte för några djupare smakanalyser.

Gotlands goda
Bland de tolv oktoberölen på Systemet är det faktiskt Sverige som fått till de godaste och mest karaktärsfulla representanterna.
Jag faller pladask för Gotlands bryggeris Red October. Här har man använt sig av en aromatisk amerikansk humlesort i fin kombination med klassisk tjeckisk zaaserhumle. Även Sigtuna Brygghus har fått till en spännande schwarzbier i en hårdrostad, bränd stil som är riktigt delikat.


Bland de mer konventionella lagerölen är tyska Hofbräu Oktoberfestbier det klart bästa köpet, här finns lite rondör och stadga till skillnad från flera av de andra mer veka varianterna. Arboga Oktoberfest sticker också ut i sammanhanget med en rätt generös, harmonisk mjuksötmaltig smak och lite kropp.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons