Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrika håller ställningen som populäraste vinlandet

/
  • Populärt vinland. Sydafrika fortsätter att vara svenskarnas favoritvinland, även om försäljningen på Systemet totalt minskade marginellt det första halvåret.

Sydafrika fortsätter att vara svenskens favoritvinland, med Italien som hårdaste konkurrent.

Annons

Det är dock USA och Nya Zeeland som procentuellt har ökat försäljningen på Systemet mest under det första halvåret. Det visar statistiken för månaderna januari till och med juni.

Över 20 procent av vinförsäljningen på Systemet svarar Sydafrika för. Vad gäller vitt vin så är siffran nära 25 procent. En stor del av dessa volymer kan tillskrivas lådvinerna, vilket också är fallet med USA som med några storsäljande boxar och tetror har ökat sin försäljning med 44 procent första halvåret. Det slås bara av Nya Zeeland vars vita fräscha viner allt fler svenskar har upptäckt, även om marknadsandelen för landet totalt är liten. Men ökningen är hela 46 procent. Och då gäller det främst flaskor i lite högre prisskikt.

Spanien är det vinland som tappat mest under de senaste fem åren. Från en långvarig topplacering för rött vin fram till 2006 har landet rasat till en fjärdeplacering. Landet är strax större än Frankrike som ökat igen under senare år –hittills i år med drygt 10 procent.
Ser man till värdet av försäljningen så är dock Frankrike i topp. 28 procent av de franska vinerna som säljs kostar över 100 kronor, motsvarande siffra för Italien är 14,3 procent och för Sydafrika 6,8 procent.

Kul är att svenskens intresse för lite mer exklusiva viner ökat rejält under senare år. I dag ligger över 30 procent av försäljningen i prisskiktet 80 kronor och uppåt.

Trenden är tydlig. Till vardags är det billiga boxviner som gäller. Men när det ska firas lite extra så är benägenheten att betala lite extra för vinet större än någonsin tidigare.


Sune Liljevall

Mer läsning

Annons