Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrika - svenskarnas favorit bland vinländer

/
  • Sydafrikas viner har sedan apartheidsystemet avskaffades 1994 gjort ett segertåg över världen. Sverige hör till landets viktigaste marknader.

Vi svenskar är ombytliga vindrickare. Ja, kanske de mest otrogna och trendkänsligaste i världen. Det konstaterar regelbundet vinproducenter från när och fjärran som jag möter.

Annons

Vi är också kräsna. Väljer inte utifrån invanda traditioner, utan det som vi tycker ger mest smakvaluta för pengarna, oavsett om vinet kommer från Chile eller mer prestigetyngda Bordeaux.

På senare år är det Sydafrika som mest av alla vinländer fallit oss på läppen. Landet är i dag det ohotat mest säljande på Systemets tio-i-topp-lista.

Bara i år, fram till och med juli, har vi klunkat i oss drygt 20 miljoner liter sydafrikanskt vin. Försäljningen har ökat med hela 34 procent mot föregående år och var femte flaska som i dag säljs på Systemet kommer från Sydafrika.

 

Redan förra året var landet störst på vita viner, men i år har man tagit sig förbi Italien och Australien och är störst även på rött.

Är då landet värt framgången? Ja, det vill jag nog tillstå. Kvalitetsutvecklingen har gått rasande fort och det görs viner av bra klass till förmånliga priser i många olika stilar.

Det som allra mest bidragit till de stora volymerna är dock lådvinsförsäljningen.

Sydafrika har flera storsäljande boxar med vita Foot of Africa Chenin Blanc som den absoluta succén med över två miljoner sålda liter de första sju månaderna. Oude Kaap, Drostdy-Hof och Robertson är andra storsäljande märken.

 

Italien behåller också greppet om oss svenskar och landet ligger i dag på andra plats, strax före Australien.

Den största procentuella ökningen svarar dock Österrike för som stigit med hela 57,9 procent - från en i och för sig låg nivå. Där är det ett antal storsäljande vita flaskviner från Gobelsburger och Leth som främst bidragit.

 

Annons