Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskongräl tränar konflikthantering

Var inte rädd om syskonen träter. Vanlig konkurrens är naturlig i ett syskonförhållande. Men om den ene alltid går förlorande ur striden bör föräldrarna ingripa. Receptet mot syskonrivalitet heter rättvisa och uppmärksamhet.

Annons

Vem kommer först till bilen? Vem får sitta i pappas knä? Vem får den största glassbiten? För en del syskon blir allt en strid. Alla syskon bråkar och lite vanligt syskongruff är bara utvecklande, enligt beteendevetaren Elisabeth Schönbeck som har specialiserat sig på syskonrelationen.

– Normal rivalitet sporrar till utveckling och blir en träning för konflikthantering senare i livet. Det är naturligt att man jämför sig med varandra och tävlar, och syskonrelationen håller för en hel del bråk, om man sedan blir sams, säger hon.

Ensambarn missar mycket av den sociala träningen och kan bli väldigt stötta även som vuxna om någon retas med dem.

Stärk självkänslan

Men om det ena syskonet alltid går förlorande ur striderna bör man som förälder ingripa.

– Att bli den ständiga förloraren är förödande för självkänslan. Och den som alltid vinner riskerar att utvecklas till en bufflig typ. Man får gå bakvägen här, ta förloraren åt sidan och jobba med att stärka hans eller hennes självkänsla, säger Elisabeth Schönbeck.

Ju närmare syskonen är i ålder, desto större blir konkurrensen dem emellan. Dels tävlar de mer på samma villkor, dels är föräldrarna mer stressade med två småbarn. Men främst handlar det om att man inte är mogen att bli storasyskon innan man är tre, fyra år, menar Elisabeth Schönbeck.

– Då är man färdig med sin individuations- och sin separationsfas och klarar av att hantera svartsjukan som uppstår när det kommer en ny bebis. Två blöjbarn behöver egentligen hundra procents uppmärksamhet var och en för sig.

Jämför inte

Könet på syskonet spelar också in för rivaliteten. För två killar blir konkurrensförhållandet ofta hårdare - på gott och ont, de triggar också varandra till utveckling. Om storebror kan knyta skorna själv så lär sig lillebror snabbt.

– Men jämför inte barnen, det ligger alltid en värdering i en jämförelse, råder Elisabeth Schönbeck.

I värsta fall leder en överdriven rivalitet till att syskonen får en dålig relation resten av livet och aldrig slutar tävla om föräldrarnas gunst.

– Det är så synd om syskonrelationen blir förstörd, det är den längsta relationen vi har i livet, säger Elisabeth Schönbeck.

Anna Bratt/TT Spektra

anna.bratt@ttspektra.se

Mer läsning

Annons