Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta det inte personligt

Att tonåringar tycker att deras föräldrar är pinsamma är helt normalt.

– För tonåringar är det viktigt hur de framstår. För dem är föräldrarna ett bihang som kan förstöra hela deras image, som de så mödosamt byggt upp, säger barnpsykologen Martin Winbo.

Annons

Ena året springer ditt barn emot dig och kastar sig i din famn. Nästa år får du inte ens visa dig på skolgården. Du har blivit en pinsam förälder. Det inträffar när barnet börjar se sina föräldrar med nya ögon.

– Som förälder går du från att vara en halvgud som vet och kan allt, till att vara en vanlig människa med fel och brister. Fallet blir högt, säger skolpsukologen Martin Winbo, som själv är en pinsam tonårsförälder.

Men vad är det som är så pinsamt med det?

– Tonåringen arbetar med att bygga upp sin egen identitet. Man vill skapa sig själv och vill inte ta ansvar för att man ganska nyligen var ett litet barn. Om det då dyker upp en töntig förälder, som är en del av dig, kan det rasera allting.

För barnet är det nödvändigt att distansera sig från föräldern.

– För att kunna etablera en vuxenrelation med sina föräldrar måste man bli jämställda.

Som förälder gäller det att inte ta åt sig och stå ut med att tonåringen får berörings-ångest av dina kramar.

– Fortsätt vara dig själv. Många föräldrar vill vara kompisar med barnen, de pratar tonårsspråk och försöka klä sig likadant, men det är dött race. Man ska vara en pinsam förälder. Du kan inte ändra dig, det finns alltid något de kan störa sig på hos dig, säger Martin Winbo.

Om ditt barn vill gå tre meter bakom eller framför dig på stan så låt henne hållas.

– Visst kan man se humorn i det, men skoja inte om det.

– Bara för att vi sitter på stabila positioner ska vi inte göra oss lustiga över deras beteende. Att bygga sin identitet är blodigt allvar. De är livrädda för att göra bort sig.

Han uppmanar alla tonårsföräldrar att vara varsamma och lyhörda.

– En del föräldrar kan inte låta bli att krama sitt barn och säga pinsamma saker på offentliga platser eller inför barnets kompisar. Det är inte för att retas, de vill nog bara locka fram barnet. Men för den identitetsbyggande tonåringen kan det upplevas kränkande. Hemma kan ni kramas och prata om allt möjligt, då kan tonåringen ibland få vara liten. Men i publika rum går det inte.

Men var lugn, du kommer inte att vara pinsam för all evighet.

– Det avtar. Ofta sker det två–tre år efter att barnet flyttat hemifrån eller när man hunnit etablera en vuxenrelation till sina föräldrar.Anne Sjödin

Mer läsning

Annons