Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta med barnvagnen och dra på rockklubb

/
 • LATTEFARSAN. Föräldralediga män saknar förebilder anser Henrik Harr. Han hoppas att boken kan bidra till fler pappor tar ut mer föräldraledighet. ”Självsäkra pappor kan kliva in på rock-                     klubben med barnvagnen och själva definiera vad en modern man är, i stället för att ängsligt stå i ett hörn och undra om man får”.
 • LATTEFARSAN. Varje år är 275 000 svenska män föräldralediga. Alla vet att det är nyttigt. Hur många vet att det även kan vara sjukt kul? Ungefär så vill Henrik Harr lansera ”Lattefarsan”. Boken listar 100 saker män kan eller bör göra när de är föräldralediga.

Henrik Harr blev pappa vid 40 och upptäckte att han trivdes med att vara föräldraledig.
– Det blev ett avbrott från det hektiska arbetslivet och jag fick perspektiv på tillvaron.

Annons

Regnet öser ned och det är kallt och så där höstlikt som det kan vara en svensk försommardag. Men det hindrar inte Henrik Harr från att ta motorcykeln från Stockholm upp till Gävle för att prata om sin debutbok.

Varje år är 275 000 svenska män föräldralediga. Alla vet att det är nyttigt. Hur många vet att det även kan vara sjukt kul? Ungefär så vill Henrik Harr lansera ”Lattefarsan”. Boken listar 100 saker män kan eller bör göra när de är föräldralediga.

– Jag vill visa män att det inte behöver vara tråkigt att vara föräldraledig. Det kan vara givande, utvecklande och hur kul som helst också, särskilt om vi får göra det på våra egna villkor.

– Nej, men det saknas manliga förebilder, våra egna pappor är hopplösa som förebilder på det här området. Det är kvinnorna som ger oss tips om hur vi ska ta hand om våra barn.

– Jag tror att män lätt kan känna sig vilsna om de inte tar kommandot över föräldraledigheten utan försöker imitera mammor i brist på andra förebilder. Precis som kvinnor i arbetslivet kan känna sig vilsna om de försöker kopiera män i stället för att definiera sina egna ramar och beteenden.

Oftast är mamman hemma den första tiden och därför har hon kanske bättre koll än pappan.

– Mammorna behöver släppa kontrollen och killarna måste kliva fram och ta plats. Jag vet många familjer där mannen får barnens kläder framlagda av mamman.

Henrik Harr är uppväxt i Sandviken men har jobbat som journalist i Stockholm i flera år. När sonen föddes för drygt tre år sedan började Henrik omvärdera sitt liv.

– Jag kunde ta långa promenader med barnvagnen och medan han sov fick jag tid att fundera. Det var skönt att hinna tänka en tanke klart, utan att bli avbruten.

– Jag började fundera vad jag ville göra, jag har länge drömt om att få skriva en bok och tänkte att det var dags att förverkliga mina drömmar.

Tillsammans med Barry Walker, art director och illustratören Jakob Feltsen började han sätta ihop boken. När Henrik kom tillbaka till jobbet på tidningen Scanorama efter nästan sju månaders föräldraledighet upptäckte han att inget nytt hade hänt där.

– Allt var sig likt, medan mycket hade hänt i mitt liv.

Han sade upp sig och tog ett vikariat på en annan tidning. Men i höstas bestämde han sig för att inte söka fler jobb utan i stället satsa på att få ut boken.

Utgivningen har Henrik bekostat själv och i maj kom boken.

– Jag tror att de flesta vuxna män fortfarande gillar rock, whisky, bilar och larvig humor.

– Mitt budskap är att de kan bejaka de här sidorna under föräldraledigheten utan att vara dåliga föräldrar. Vid sidan av allt det nyttiga. Då blir det mer attraktivt för pappor att vara föräldralediga, och barnen får se en mer mångsidig pappa än någon som krampaktigt försöker vara perfekt genom att leva upp till ett ideal som inte känns äkta.

Mer läsning

Annons