Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandhygienisten: Försök att ha en bestämd godisdag

– Vänta så länge som möjligt med att introducera godis för barn. Det finns ingen anledning att ge dem godis innan de vet vad det är. Ha en bestämd godisdag och försök att äta vid ett tillfälle, det är bättre än att småäta flera gånger, säger tandhygienist Sara Larsson.

Annons

Fruktyoghurt, kräm och flingor är sådant som barnen äter varje dag och det är produkter som ofta innehåller mycket socker. Undvik också läsk och saft till vardags.

– Det är svårt lära ett litet barn dricka vatten om det redan tidigt har vant sig med söta drycker. Ändra vanor är alltid svårt, så goda vanor tidigt underlättar mycket för att hålla tänderna friska, säger Sara Larsson, tandhygienist vid Folktandvården i Andersberg.

Tandhygienist Eva Fernqvist betonar hur viktigt det är viktigt att förebygga förekomsten av plack.

– Det finns många sockerfällor och det är oftast de produkter som riktar sig till barn som innehåller mest socker. Krämer är inte annat än saft i geléform. Och drickyoghurt som har blivit så populärt är inte alls så nyttiga som de utger sig för att vara. 3, 5 deciliter drickyoghurt innehåller 15 sockerbitar.

Barn mellan fyra och sex år bör inte äta mer än 13 sockerbitar per dag och en vuxen inte mer än 17- 20 sockerbitar per dag.

– Socker finns i allt: laktos, sädesslag och stärkelse. Genom att undvika färdigmat kan man också undvika många dolda sockerfällor. En bra frukost eller ett nyttigt mellanmål får barnen om de äter en smörgås, ett glas mjölk och en frukt, säger Eva Fernqvist.

Vad alla kanske inte tänker på är att torkad frukt som till exempel russin innehåller mer socker än färsk frukt och fastnar dessutom lättare i tänderna. Juice innehåller visserligen mycket c-vitamin men det innehåller även mycket socker och har ett lågt ph-värde.

– Det är syrligt och inte bra för tänderna och ska inte användas som törstsläckare. Därför bör man vänta en halvtimme till en timme tills ph-värdet i munnen har neutraliserats innan man borstar tänderna, förklarar Sara Larsson

Barn behöver hjälp med tandborstningen upp till tio års ålder.

– Borsta tänderna två gånger om dagen. Se alltid till att barnet somnar med rena tänder. Om barnet har ökad kariesrisk kan det vara ide att använda fluortabletter eller fluorsköljning, beroende vad barnet klarar av. Fluor gör tänderna mer motståndskraftiga mot kariesangrepp.

Mer läsning

Annons