Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tavla med intressant historik

/

Jag har ärvt denna tavla och undrar om den har något värde. Jag tror att signaturen är Hilly Hanft, Dresden.

Ulla

Annons

 

Det står inte Hilly Hanft utan Willy Hanft, Dresden. Willy Hanft var en tysk målare som levde mellan 1888–1987.

Han var född i Hannover studerade i Düsseldorf och hamnade på gamla dagar i Bayern där hon dog nästan 100 år gammal i Nürnberg.

Under åren 1920–1940 hade Willy Hanft ateljé i Dresden och det är alltså under denna tid din oljemålning kom till. Willy Hanft var en konservativ och traditionell konstnär som huvudsakligen målade landskap, gärna från alperna, eller stilleben med blommor och frukt. Ordet stilleben är tyska och betyder ”stilla liv”. På franska heter det ”nature morte”. Ett uttryck som också används på engelska.

Stilleben fanns tidigt i den orientaliska konsten. I Västerlandet var det först på 1500-talet som stilleben framträdde som självständigt motiv. Blomstringstiden för stilleben är 1600-talets Flandern.

Willy Hanft blev en erkänd och uppskattad konstnär under nazisterna i Tyskland som var emot all konst som var för modern och avantgardistisk.

För att främja den traditionella konsten som var ”godkänd” av den nazistiska staten anordnades mellan 1937 och 1944 med jämna mellanrum konstutställningar i en specialuppförd byggnad i München. Dessa utställningar kallades ”Grosse Deutsche Kunstausstellung” det vill säga ”Stora tyska konstutställningen”.

För att få ställa ut här måste man bli godkänd och det blev Willy Hanft som deltog på nästan alla utställningar. Varje konstnär fick ta med sig tio verk som mest och alla verk var till salu.

Din oljemålning som egentligen är en reproduktion på en betydligt äldre målning får en intressant historia och därför bedömer jag värdet till ungefär mellan 5 000 och 8 000 kronor.

Mer läsning

Annons