Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teo testar gränser – och mamma bara ler

/
  • BESTÄMD. Teo vill också vara med och bestämma och mamma Tove låter honom göra det i viss mån, helst vill hon hitta kompromisser som passar båda. ”Att barn ifrågasätter vuxna gör förhoppningsvis att vuxna reviderar sina normer och ibland står fast vid dem, i så fall har man verkligen fått ut någonting av konflikten”, säger Tove Sahlin. Foto: David Holmqvist
  • ENVISA TEO – VILKEN KILLE. ”Jag vill också vara med och bestämma. Ibland bestämmer mamma allting, det är inte roligt”, säger Teo Fluxá Sahlin, 3 år.Foto: David Holmqvist

Tove Sahlin, 30, är mamma till Teo, en viljestark kille som snart fyller fyra. Han har en vinnande kombination av envishet och charm.
– Jag tycker att det är bra att han testar sin vilja på mig men visst kan det vara jobbigt också.

Annons

Teo Fluxá Sahlin är uppspelt. Han ska bjuda på fika men vill helst ha hela kakfatet för sig själv. Mackan på sin assiett har han redan förskjutit.

– Två kakor till mig, säger han övertygande och sneglar mot sin mamma.

Men Tove tycker att det räcker med en kaka, till att börja med. Teo slukar sin första kaka och snappar åt sig en till. När han börjar sukta efter en tredje kaka lyckas Tove distrahera honom. Teo vill sedan att vi ska lyssna på låten ”Elake Wille, vilken kille”. Han dansar och sjunger med en stund innan han landar på sin stol igen. Han tittar lurigt på sin mamma och sträcker snabbt fram handen för att ta en tredje kaka. Tove stoppar honom.

– Nu räcker det. Du kan få ett äpple i stället eller russin. Vad vill du ha?

Teo tittar längtansfullt mot kakan men går med på ett halvt äpple i utbyte.

Tove vill inte ens kalla det trotsålder, utan säger hellre viljeträningsålder.

– Jag gillar inte ordet trots, det känns som att det bara handlar om att få barn att lyda. Jag tycker inte att barn ska lära sig att lyda blint. Det är bara bra om de vågar ifrågasätta saker som de tycker är fel. Och jag tror att det bara är om man känner att ens egen vilja spelar roll som man kan känna empati för andra

Hon medger att det finns situationer som är jobbiga. De flesta konflikter brukar uppstå kring tandborstningen, maten och när Teos föräldrar vill att han ska stanna hemma efter dagis och varva ned.

– Alla situationer kräver olika lösningar. Idealet är förstås om man kan komma överens om något tillsammans. Helst vill jag vara tillmötesgående men när det gäller till exempel tandborstningen finns det inga kompromisser.

Men det är inte alltid som Tove har tålamodet att hitta gemensamma lösningar på alla konflikter.

– När jag är trött och stressad kan det vara svårt att behålla tålamodet och det händer att jag höjer rösten mot Teo. Men det är väl bra om barn får se att deras föräldrar också kan bli arga.

Annars tycker hon att föräldrar ska försöka vara lyhörda för sina barn.

– Att ha koll på sina egna känslor och behov tror jag är superviktigt i all kommunikation om man har som mål att alla ska må bra. Det är också viktigt med egen tid, annars går nog mycket frustration ut över barnen.

Teo har tröttnat på sitt äpple och lyckas triumferande komma över ännu en kaka. Tove försöker se sträng ut men misslyckas.

– Som förälder behöver man inte alltid vara tvärsäker på allt, det är inte fel att vara osäker ibland. Bara för att jag är vuxen behöver jag inte alltid ha rätt.

Mer läsning

Annons