Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till Barnahus kommer barn som utsatts för grova brott

/
 • HÄR FÅR UTSATTA BARN HJÄLP OCH SKYDD. ”Barnmisshandel förekommer i alla socialgrupper. Barn som blir                  slagna regelbundet ser inte ens att det är fel, det är deras vardag. När de börjar skolan får de kompisar och följer kanske med dem hem där de får se att det går att leva på ett annat sätt”, säger Carina Söderström, samordnare på                  Barnahus i Gävle.
 • NALLEHYLLAN. De barn som har varit på Barnahuset får med sig en mjuk polisnalle när de går därifrån.Foto: Britt Mattsson

Gävle fick sitt första Barnahus i november 2008. Hit kommer barn som misstänks ha blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp. Här samverkar polis, socialtjänst, BUP och barnläkare under ett och samma tak.

Annons

Ett barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp behöver en trygg plats att bearbeta sina upplevelser på. Vanligtvis slussas barnet runt till en rad olika myndigheter och tvingas berätta sin historia gång på gång genom förhör på polisstationen, undersökning på sjukhuset, utfrågning på socialkontoret och i samtal med BUP. Med ett Barnahus slipper barnet berätta onödigt många gånger och komma till flera olika främmande miljöer.

– Alla förhör med barn görs av specialutbildade poliser med barnutredarkompetens, säger Carina Söderström som är socionom och samordnare på Barnahus i Gävle.

Gävleborgs tio kommuner, landstinget Gävleborg, polis och åklagare i länet samverkar kring Barnahuset i Gävle.

Här finns ett förhörsrum med kameror och mikrofoner med två fåtöljer och på bordet intill finns näsdukar och en låda med gosedjur. Det finns ett undersökningsrum och ett barnanpassat väntrum. Förhör och undersökning ska helst göras samma dag.

– Barnets berättelse är i fokus och inga ledande frågor får ställas. Hela åtalet kan falla på det.

Socialtjänsten i Gävle fick under 2008 ta emot 1 495 anmälningar om barn som far illa, ungefär 400 av dem gick vidare till utredning. Socialtjänsten gör alltid en förhandsbedömning av de anmälningar som kommer in och avgör sedan vilka ärenden som ska överlämnas till polisen.

– Vi ser alltid till barnets bästa. När det finns ett akut skyddsbehov omhändertas barnet omedelbart men det är ganska sällsynt. Ibland kan det vara ett större trauma att skiljas från sina föräldrar. I många fall går socialtjänsten in med stöd och ger föräldern andra verktyg att uppfostra barnet med. Få föräldrar slår för att de är elaka.

Mer läsning

Annons