Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio meters tsunamivåg drabbar Japan

/

En enorm tsunamivåg vällde in över den japanska kusten och tagit med sig bilar och byggnader efter två kraftiga jordskalv.

Annons

En upp till tio meter hög tsunami träffade den japanska kusten norr om Tokyo och orsakade stora skador efter ett jordskalv som mätte 8,9 på Richterskalan.

På de direktsända bilderna, tagna via helikopter, visades hur vattenmassorna oerhört snabbt drog in över det låglänta landskapet och översvämmade fält, vägar och byggnader.

Bilar och motorcyklar flydde i hög hastighet undan vattnet. Ändå var det många som inte hann undan utan i stället sveptes med av flodvågen.

På flera ställen syns personer som flytt upp på biltak för att undvika vattnet. Från byggnader i Sendai-området ses folk kalla på hjälp genom att vifta med vita flaggor till helikoptrar från fönster och balkonger i översvämmade hus.

Flygplatsen ligger under vatten, med själva terminalbyggnaden uppstickandes mitt i ett plötsligt uppstiget innanhav. Även på terminaltaket är det fullt av människor. Ett oljeraffinaderi nära Ichihara utanför Tokyo står i brand efter skalvet, rapporterar AFP.

Över Fukushima-området, söder om Miyagi, rapporteras tsunamivågen ha varit sju meter hög.

Minst fyra miljoner människor uppges vara utan ström runt omkring Tokyo. Landets snabbtåg, flyg och andra allmänna kommunikationer står stilla.

De första officiella dödsfallen har också rapporterats in men det är ännu oklart hur många människor som dött.

Enligt USA:s tsunamivarningscenter kan flodvågor dra in över Hawaii, Australien, Nya Zeeland och längs hela kustområdet i Central- och Sydamerika. Till Hawaii kan vattnet nå strax före klockan 14, svensk tid, uppger varningscentret.

I Indonesien varnas för en tsunami från klockan 12, svensk tid.

11 000 invånare har evakuerats från den ryska ögruppen Kurilerna, rapporterar Interfax.

Japans premiärminister Naoto Kan uttalade sina kondoleanser till de drabbade och manade samtidigt till lugn på en presskonferens. Kan konstaterade bland annat att samtliga kärnkraftverk stängts av automatiskt, och att det inte fanns några uppgifter om något radioaktivt läckage.

Kaj Reinus, ambassadråd vid den svenska ambassaden i Tokyo berättar:
- Det här är den den värsta jordbävningen jag varit med om. Husen runtomkring ambassaden gungade rejält. Det ser mycket alarmerande ut och jag känner mig riktigt tagen av bilderna.

Ett 50-tal personer, utsända och lokalanställda, fick utrymma kontoren på det svenska ambassadområdet i Tokyo under skalvet.
- Vi sitter mitt i Tokyo och här skakade det duktigt, ett antal gånger. Till slut var vi tvungna att utrymma byggnaden och gå ut på gatan, säger Hans Rhodiner, landschef i Japan för Invest Sweden. - Folk är skärrade. Men det är ingen hysteri. Vi kunde lugnt och städat gå ut på gatan, med hjälmar och annat på, säger han

Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst säger att den svenska ambassaden skakades av skalvet.
- De kände av jordbävningen på ambassaden. Personalen evakuerades till öppen plats men har nu kunnat återvända och byggnaden har inte skadats. - Vi känner inte till några svenskar i det området som drabbades hårdast av skalvet, säger hon och råder alla svenskar att följa nyhetsrapporteringen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) upprättar nu beredskap för att kunna hjälpa ambassaden i Tokyo.
- Det handlar bland annat om sambandspersonal om det ska göras evakueringar, säger Erik Löfgren, presskontakt på MSB, till TT.

Om det kommer förfrågningar från Japan finns det också en beredskap att bistå, bland annat med ambulansflyg och så kallat search and rescue-team.
- Vi följer naturligtvis utvecklingen och är beredda när det kommer förfrågningar, säger Erik Löfgren.

Skalvet inträffade klockan 06.46 svensk tid, tidig eftermiddag japansk tid. Ett andra skalv följde en halvtimma efter det första.

Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, är det så gott som säkert att fler skalv nu kommer att följa.
- Risken för efterskalv är i princip 100 procent, men de är förmodligen inte så farliga. Men det blir säkert skakigt de närmaste timmarna och dagarna längs kusterna, säger han till TT.

Mer läsning

Annons