Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjata hål i huvudet-metoden fungerar inte

Annons

Som tvåbarnsmorsa har jag en rad beprövade metoder som jag kan inte kan rekommendera.

1. Tjata hål i huvudet-metoden. Den går ut på att du upprepar samma uppmaning, med smärre variationer, minst 134 gånger på en minut. Till exempel: Ta på dig hjälmen, ta på dig hjälmen, ta på dig hjälmen, ta på dig hjälmen, du måste ha hjälmen på huvudet, ta på dig hjälmen, glöm inte hjälmen, hjälm på huvud.

All forskning visar att tjata hål i huvudet-metoden är totalt verkningslös, den kan snarare ha motsatt effekt.

2. Maffia-metoden. Den går främst ut på att hota och muta. metoden innehåller ofta ordet: annars. Till exempel: Nu går du och lägger dig, annars får du inte hoppa studsmatta i morgon. Om du inte äter upp maten får du ingen glass. Nu slutar ni bråka, annars tar jag allt ert lego och lämnar det till Röda Korset.

Kruxet med hot är att barnet med tiden lär sig att genomskåda dina hot och kan till exempel bemöta det med: ”Gör det då, jag bryr mig ändå inte”.

3. Exploderande förälder-metoden. Det brukar vara en förälder som under en längre tid har försökt att vara tålmodig, är ganska stressad, har testat att tjata en miljard gånger och börjar få ont i huvudet av ljudnivån. Det kan börja med att föräldern höjer rösten en aning, men lyckas inte överrösta barnen som springer runt som speedade karuseller. Till slut rinner bägaren över och guppar i väg på oceanen. Föräldern förvandlas till en eldsprutande, vrålande varelse, huvudet snurrar (se Linda Blair), och med hornen som växt ut ur pannan, kan föräldern stånga sina avkomlingar.

Resultat: Barnen blir förskräckta och riskerar att bli slukade. Föräldern får efteråt fruktansvärt dåligt samvete och försöker gottgöra sina telningar genom att krama dem hårt, låta dem vara uppe extra länge och äta godis.

Mer läsning

Annons