Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvar, hälare, poliser och Svensson

Annons

Stöld är fel. Det är alla överens om. Att ta någonting som faktiskt tillhör någon annan är både elakt och dumt. Men att i denna prylgalna tid – med stigande matpriser och höga skattemurar på sprit och tobak – tveka att köpa ett paket cigaretter för tio spänn är väl bara korkat? Det är ju inte direkt så att någon stackare sitter hemma och gråter sig fördärvad för att jag köper lite billigare cigg av en kille på gatan? Dessutom är det inte mitt fel att staten höjer skatterna och affärerna matpriserna. Tiderna förändras och det är väl bara naiva idealister som fortfarande köper en mobiltelefon för butikspris när man kan få den för ett par hundra kronor på Blocket?

Kanske är det så vi resonerar när fyndet uppenbarar sig fast vi innerst inne anar att mobiltelefonen måste vara stulen.

Läsarreaktioner är alltid kul. Oavsett om det handlar om enkla stavfel eller att jag är en mer eller mindre komplett idiot så är det ändå ett bevis på att någon har tagit sig tid att läsa artikeln. Men jag blev lite fundersam i förra veckan. Några läsare hörde av sig angående de tidigare artiklarna i serien och undrade varför sådana där kriminella överhuvudtaget får uttala sig i tidningen.

Jag ska inte tråka ut er med en långrandig journalistisk utläggning om primärkällor och nyhetsvärdet av att för en gång skull höra brottslingarnas erfarenheter i stället för endast polis och åklagare. Nej, i stället frågar jag om samma läsareaktioner kommit om Svenne Banan från Norrsundet hade berättat i tidningen hur han tänkte när han slog till på en ny plattv-apparat för 3 000 kronor?

I lagens mening är häleri och stöld i stort sett samma sak. Hade någon läsare i frågsatt varför han fick uttala sig i tidningen? Jag tror inte det. Tyvärr ville (vågade?) ingen som köpt stöldgods ställa upp i tidningen. Det verkar som vi håller oss till en mer eller mindre omedveten hierarki och hittar grader i helvete när vi gör något moraliskt tveksamt. ”OK jag kanske köpte en stulen cykel, men jag gav mig fan inte ut i natten och klippte upp låset som något annat tjyvpack”.

Det stämmer kanske som Stefan Sundström sjunger:

Mer läsning

Annons