Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobak och sprit eldar på ekonomin

/

Sverige har börjat ta sig ur den djupa recessionen. Hushållens konsumtion av tobak, sprit och sjukvård pekas ut som pådrivande bakom vändningen.

Annons


Sverige har börjat ta sig ur den djupa recessionen. Hushållens konsumtion av tobak, sprit och sjukvård pekas ut som pådrivande bakom vändningen, vid sidan av ett lyft för offentliga investeringar.

Sveriges BNP dök 6,2 procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Men jämfört med första kvartalet blev det nolltillväxt, enligt fredagens preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Det var bättre än väntat, vilket fick kronan att lyfta till årshögsta mot både euron och dollarn.
Tobaken, spriten och sjukvården bidrog positivt. Ett annat positivt undantag var offentliga myndigheters investeringar, som lyfte med 13 procent jämfört med andra kvartalet i fjol.


Men raset för bilförsäljningen och transporter drar ännu hårt nedåt. Och näringslivets tvärnit när det gäller investeringar på –25 procent väger också tungt.
Företagen väntas fortsätta strama åt.
– Vi har så mycket ledig kapacitet i svensk ekonomi. Det finns inte något större behov för företagen att investera, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.
Han tror på mer stimulanspengar från finansminister Anders Borg i höst och hoppas att hushållen slutar spara så mycket.
– Där finns en potential. Hushållen har ju haft en väldigt hög sparkvot, nästan dubbelt så hög som normalt.

Samtliga bedömare som TT har talat med om BNP-statistiken är noga med att framhålla hur osäkert konjunkturläget är. De pratar gärna om trög återhämtning och stor risk för bakslag.
– Att det går bra en månad innebär inte att det har vänt. I höst kan det komma en andra rusch på lågkonjunkturen, säger Nora Prochazka, analytiker på Handelns Utredningsinstitut (HUI).


HUI redovisade i veckan ett kraftigt lyft för detaljhandeln i juni. Även där framstår spriten och sjukvården som vinnare i form av Systembolaget och Apoteket.
Enligt Prochazka har den svagare kronan fått många svenskar att välja bort utlandsresan för att spendera semestern hemma. Omvänt har kronkursen gjort Sverige attraktiv för utländska turister och gränshandel.
Den teorin skriver Ylva Petersson, analytiker på SCB, under på. Hon förklarar därtill lyftet för hälso- och sjukvårdskonsumtion med fjolårets tandvårdsreform, som ännu märks av vid historiska jämförelser.

Svensk handels vice vd Yvonne Ingman är inne på samma spår. Hon tillägger att det positiva bidraget till BNP från sprit, tobak och sjukvård också kan bero på att vi tröstar oss.
– Vi äter mer godis i lågkonjunktur. Och vi köper mer god mat och goda drycker. Så har det varit i tidigare lågkonjunkturer.

 

(TT)

Mer läsning

Annons