Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsbokslut med soppa

/

Helst hade jag förstås gärna haft en hemodlad orange pumpa att tillverka en lykta av i mörka allhelgonatider. En blekgul spagettipumpa duger inte till det, jag vill ha en riktigt orange frukt.

Annons

Som tur är fick jag ett närodlat praktexemplar till pumpa som först tjänstgjort i en gissa-vikten-på-pumpan-tävling. Gissningsleken vann jag inte, men pumpan tog jag i alla fall med mig hem tillsammans med vetskapen om den exakta vikten med tre decimalers noggrannhet.

En näringsrik kompost är annars utomordentlig att odla pumpor på. Jag tycker i regel att komposter är attraktiva ändå, men om man inte är av den åsikten kan en pumpaplanta med lummiga rankor och iögonfallande, svällande frukter piffa upp den sjabbigaste kompost.

Som seden numera bjuder ska hemmets entré förskönas, eller rättare sagt förhemskas, med en pumpalanterna. Vilket datum som gäller är omdiskuterat. Många vill att vi ska skilja på dagarna för högtiderna – att Halloween med bus, fest och pumpor inte passar ihop med det mer lugna firandet av Allhelgonadagen och Alla helgons dag.

Min personliga övertygelse är att samtliga firanden är sprungna ur samma högtid och närbesläktade behov från början, de tidigare nämnda högtiderna såväl som till exempel mexikanernas Dia de los muertos och det keltiska Samhain.

Det finns liknande högtider i de flesta länder och kulturer med snarlik grundidé: att vi i anknytning till skördens avslut reflekterar över döden och alltings förgänglighet. Och minns och hedrar de bland våra kära som lämnat jordelivet.

Lyktor, eldar och de frukter skörden skänkt är centrala som symboler, och gränsen mellan de levandes värld och de dödas ska vara som tunnast under denna högtid. Men oavsett vad vi tror på lämpar sig den närmaste perioden väl för att tända lyktor och för att begrunda. Om inte annat kan man fundera över hur odlingssäsongen varit och göra trädgårdsbokslut för året.

För att göra en pumpalykta skär man först till locket. Knivbladet håller man så att det sticks in från sidan, för om man skär rakt uppifrån kan locket ramla in i pumpan sen när innanmätet är borta.

Gröp ur fruktköttet med hjälp av händerna och en rejäl sked. Släng inte pumpans innehåll, spar fruktköttet och använd det i en paj eller soppa. Kärnorna rensas då bort från pumpaköttet, men även kärnorna blir goda om de rengörs och sen rostas i ugnen.

Ta en penna och rita på pumpan var de läskiga ögonen, näsan och munnen ska sitta. Skär försiktigt ut bitarna och lyktan är färdig. Ett värmeljus eller gravljus kan användas i lyktan, som för säkerhets skull bör placeras på ett underlag som inte är lättantändligt.

Kanske komposten borde få en egen lanterna? Som den sinnebild för död och återfödelse den faktiskt är.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons