Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsfrågan

Annons

Jag planterade ett plommonträd från ett skott som jag tog från ett träd för ett antal år sedan. Det tog säkert fem år innan trädet blommade, trots att det blivit skapligt stort på kort tid. Men då det plötsligt blommade blev det bra med frukt. Dessutom verkar det komma upp nya skott i gräsmattan.

Nu funderar jag på att släppa upp ett par träd till, men vad ska jag göra för att slippa vänta så många år på frukt som blev fallet med moderplantan?

Erik

Anna Malin svarar: För att försöka påskynda trädets fruktsättning kan du testa att binda ner grenarna i en mer vågrätt vinkel. Det görs under sommaren när grenarna är som mjukast. Spänn helt enkelt en tråd från grenen som fästs i marken eller i trädstammen. Men böj försiktigt så att inte grenarna fläks av.

Genom att grenarnas växtriktning förändras från uppåt till utåt stimuleras blomningen istället för att trädet lägger energi på att dra iväg på höjden. Det har med växthormoner att göra. Efter en månad brukar man kunna släppa på bindningarna och grenarna behåller sina nya växtsätt.

Som alternativ till att binda ner grenarna kan man fästa snören med tyngder i dem. Undvik dessutom alltför kraftig beskärning under trädets första år. Beskärningen gör att trädet ständigt föryngras och mognaden och fruktsättningen kan försenas.

Fruktträd bildade från rotskott behöver inte alls ge samma goda frukt som moderträdet. Om trädet är ympat på en annan sorts grundstam kan det nya trädet bli ganska annorlunda med törnen och med sura, små frukter. Men med ditt plommonträd har det ju funkat tidigare så det är nog rotäkta.

Mer läsning

Annons