Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranmurselever genar till Lillhagsskolan

Fler än var tionde Tranmurselev har valt att söka sig direkt till Lillhagsskolan i stället för att gå via Vikingaskolan.
– Jag förstår att många resonerar så för att slippa byta skola ytterligare en gång, säger Thomas Lindstedt , rektor för Tranmursskolan.

Annons

Till hösten kommer sjätteklassarna på Tranmursskolan i vanlig ordning att börja i högstadiet på Lillhagsskolan. Men eftersom Tranmursskolan läggs ner flyttar även resten av eleverna. Tanken var att alla skulle få plats på den nya Vikingaskolan. Dit har också merparten, 96 elever, sökt sig. Sex väljer att börja i Engelska skolan och ytterligare fyra har flyttat till and-ra områden. Samtidigt har 15 elever, omkring 12 procent av det totala antalet i F-5, valt att börja på Lillhagsskolan.

– Det är framförallt femmorna, blivande sexor, som gjort det, säger Thomas Lindstedt.

Eleverna ska ändå börja på Lillhagen när de är mogna för högstadiet och många vill slippa mellanlanda på Vikingaskolan.

Men det är osäkert om eleverna undviker fler byten på det sättet. Sedan valen gjordes har ett tjänstemannaförslag tagits fram där även Lillhagsskolan hotas av nedläggning.

– Det är naturligtvis olyckligt, säger Marko Friman, rektor för den blivande Vikingaskolan.

Han är full färd med att förbereda för skolstarten i augusti. Vikingaskolans profil blir entreprenörsskap och ungefär 20 elever kommer att gå i varje klass. Tidigare har föräldrar och elever varit oroliga för att lunchrasterna skulle bli för korta och att eleverna inte skulle få någon matro. Det problemet är löst, enligt Marko Friman.

– Årskurs ett och förskoleklass kommer att äta i klassrummen, resten i matsalen, säger han.

Det har inte gjorts några omfattande ombyggnationer inför utvidgningen.

– Vi har bland annat tagit över fritidsgårdens lokaler och slagit upp några dörrar, säger Marko Friman.

Nya bord, stolar och bänkar ska det också bli. Och möbler i Tranmursskolan som är användbara ska flyttas över till Vikingaskolan.

Mer läsning

Annons