Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollen finns på nätet också

/

Den som trodde att troll var stora, ganska bråkiga individer från sagoböckerna har missat något viktigt. Och dagens troll är inte alls lika ljusskygga som John Bauers stornäsade varelser.

Annons

Nej, informationsålderns troll är något helt annat än illaluktande bergbor. Du hittar dem i stället i diskussionsforum på nätet där de ägnar den största delen av sin energi till att reta upp andra.

Ett typiskt troll kan till exempel ge sig in i en diskussion om graviditet och alkohol och hävda att det bara är bra att dricka sprit när man har ett barn i magen. Allt för att få ett upprört svar så de kan le i mjugg bakom sin skärm där hemma och känna sig lite speciella. Ett troll är helt enkelt en retsticka bakom en skärm.

Uttrycket kommer så klart inte från våra svenska bergatroll, de retades ju inte så mycket, utan är från början en fisketerm som innebär att man drar ett bete med krokar efter en båt i hopp om att någon eller något ska hugga. På samma sätt drar trollet sina provokationer genom diskussionsgrupper på jakt efter någon som hugger in på det feta köttstycket. På svenska heter fiskesättet dragrodd men det engelska uttrycket trolling fick snabbt genomslag på nätet. Beteendet leder ofta till att någon blir så provocerad så att den känner sig manad att svara i en arg ton. Och sen spårar den vettiga diskussionen ur.

På Arbetarbladets hemsida har vi inte mycket till troll-tendenser som tur är, men de kommer förmodligen att dyka upp. Det gör de alltid och då gäller det att vara beredd. Den gamla tidens troll skrämde man genom att använda kyrkklockor. Solljus funkade också men i dagens läge är nog båda metoderna lönlösa.

I stället skulle jag föreslå ignorans, ju mer utrymme vi ger trollen desto fler blir det och desto sämre diskussioner kommer vi att få. Mata inte trollen helt enkelt, då förökar de sig bara.

Annons