Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots börsrally - bankkrisen inte över

Efter de jättelika kursuppgångarna på USA- och Asienbörserna steg Stockholmsbörsen kraftigt i den inledande handeln.
OMXS-index hade efter en timmes handel stigit med drygt 5 procent.

Annons

– Kursuppgångarna i måndags och i dag, tisdag, är visserligen stora, men ska ses i ljuset av kursfallen på 20 procent i förra veckan, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB:s aktiehandel.
– Förklaringen till vändningen är förstås de stora krispaketen, som förhoppningsvis leder till en stabilisering av räntemarknaden.
Lundevall tror att det finns vissa förutsättningar för fortsatta kurslyft.
– Det kan ske om den här kreditmarknadsoron lättar på allvar.

Finansanalytikern Peter Malmqvist säger att ett börsrally är normalt i ett sådant här läge:
– Normalt, om man tittar på mönstret efter sådana här bottenlägen, så får vi en ordentlig tjurrusning i ungefär fyra–sex veckor, då kurserna går upp 20 procent. Nu är det så nedpressat att de kan gå upp 30 procent. Men någonstans där är det rätt många som börjar känna att nu är det väl ändå läge att kliva av den här mardrömmen innan den kollapsar en gång till. I det läget börjar kurserna dala nedåt lite igen. Samtidigt som vi kommer att se konjunkturstatistik, inte minst från USA, som är väldigt dålig. Om en månad eller två kan man alltså få en ny press på kurserna nedåt.
Men något ras till de tidigare bottennivåerna kommer det inte att bli fråga om, enligt Malmqvist:
– Nej, jag tror inte man kommer att köpa aktier billigare än i fredags. Den faktor som jag tror långsiktigt kommer att stärka börskurserna är att centralbankerna, särskilt i Europa, fortsätter att sänka styrräntan. Men just nu, när man har den här typen av börsrally, blir nog centralbankerna lite försiktiga.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) redovisade på tisdagsmorgonen i EU-nämnden regeringens inställning inför EU-toppmötet som kommer att domineras av den finansiella krisen.
– EU måste visa att man kan agera kraftfullt och kooordinerat, sade Reinfeldt.
Han betonade att det är viktigt att EU-länderna inrättar snarlika institutioner och agerar efter samma principer. Det handlar om att säkra bankernas tillgång till kapital och skapa regler att rekonstruera banker som går omkull, samt andra åtgärder som Reinfeldt redovisade vid en presskonferens redan i måndags.
– Vår utgångspunkt är att vanliga skattebetalare ska undgå notan.
Reinfeldt räknade också med en diskussion på toppmötet om bankernas bonussystem för sina chefer. Höga bonusar har orsakat heta debatter i framför allt Frankrike, Tyskland och Nederländerna. Statsministern uppgav att det höga risktagande och den girighet som präglat många av bonussystemen är oacceptabelt.
– Jag tycker att denna tendens är mycket allvarlig, sade Reinfeldt.

Peter Karlsson, analyschef på Handelsbanken, varnar för att krisen inte är över, även om börskurserna stigit några dagar i rad.
– Det är alldeles för tidigt att säga att det är över. Vi har haft en historisk nedgång och när det kommer positiva nyheter studsar vi upp, men vi tappade 20 procent bara förra veckan, påpekar Karlsson.
Nu behövs växande förtroende i banksystemet och klokt agerande av politiker för att få fart på det finansiella systemet.
– Politiker och centralbankirer måste hjälpa till och bana väg. Det är som en plogbil som kör genom en kraftigt nedsnöad gata. Räntorna måste komma ner och politikerna måste fortsätta att dra sitt strå till stacken.

Mer läsning

Annons