Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TT-chef blir vd för Mittmedia

/

TT-chefen Thomas Peterssohn tar över som vd i den stora tidningskoncernen Mittmedia, där Arbetarbladet ingår. För tio år sedan fick han Stora Journalistpriset för sin ekonomisajt E24. I Mittmedia blir ett av uppdragen att hitta nya sätt att tjäna pengar.

Annons

– Den stora utmaningen för Mittmedia är att göra det mer rationellt att bedriva stora koncerner med många tidningar än små koncerner. De närmaste åren kommer det att krävas ett intensivt arbete för att organisera tidningsproduktionen mer effektivt, säger Thomas Peterssohn.


Att hitta nya affärsområden och öka intäkterna från digitala medier är också avgörande, menar han. Riktigt hur det ska gå till, och när det kan bli fråga om större förändringar, är för tidigt att säga.

Pluggade civilekonomi
Thomas Peterssohn inledde sin mediekarriär som redaktör för ekonomstudenternas tidning i Uppsala, där han pluggade till civilekonom. Han har jobbat som ekonomireporter på Svenska Dagbladet, Ekot, Finanstidningen och på Dagens Industri. 2001 fick han Stora Journalistpriset i kategorin nya medier sedan han varit med och startat ekonomisajten E24. Sajten köptes upp av Affärsvärden, där Thomas Peterssohn blev chefredaktör och på några veckor tog bort 19 tjänster. Även på TT har han arbetat aktivt med effektivisering och utveckling.

Namnet Thomas Peterssohn kom som en överraskning för många av tidningscheferna, som fick beskedet efter lunch i går.
– Han är ingen av dem som har nämnts i förhandsspekulationerna. Men jag tror att det blir spännande och bra med hans bakgrund och kunskaper om den digitala verkligheten, säger Arbetarbladets chefredaktör Sven Johansson.

Bra i en brytningstid
Anders Eklind, till vardags reporter på Arbetarbladet i Sandviken, sitter som arbetstagarrepresentant i Mittmedias styrelse och har varit med i rekryteringsgruppen.
– Jag tror att han kommer att vara bra för Mittmedia i den brytningstid vi är i med sjunkande upplagor och behoven att hitta nya intäkter som kan finansiera en god journalistik. Sen kanske det inte blir helt bekvämt, han talar själv om rationaliseringar och att göra saker effektivare. Men han verkar vara en person som lyssnar och förankrar sina beslut, säger Anders Eklind.

När Thomas Peterssohn börjar på Mittmedia beror på när han kan komma loss från sitt nuvarande jobb på TT.

Mer läsning

Annons