Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff influensa väntar

/

Om ett par veckor väntas influensan rulla in över Sverige på allvar. Kurvorna har börjat klättra uppåt.
– I år blir det extra jobbigt, säger Johan Giesecke vid den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Annons

Han och myndigheten uppmanar alla som hör till de medicinska riskgrupperna att vaccinera sig.
Just nu är influensaläget som värst i Portugal. Om epidemin beter sig som den har gjort de senaste åren kommer den nu att sprida sig från sydväst mot nordost. I Sverige har kurvan över antalet smittade börjat att peka brant uppåt i sin klättring mot kulmen.
– För svensk del kan det nog finnas ett par veckors respit innan det blir allvarligt, säger Johan Giesecke, professor och chef för ECDC:s vetenskapliga avdelning.
De virusstammar som cirkulerar i Europa har inte funnits på ett tag, vilket gör att den naturliga immuniteten i befolkningen mot dem är låg. Dessutom är den dominerande, A/H3, känd för att vara tämligen aggressiv.
– Å andra sidan verkar vaccinet vara väldigt väl anpassat i år. Det gör det ännu mer motiverat att använda det, säger Johan Giesecke.
Personer över 65 löper extra stor risk att dö eller drabbas av allvarliga, vårdkrävande symtom om de smittas med influensa. Detsamma gäller personer med kroniska lung- och hjärt-kärlsjukdomar. I Sverige brukar ungefär hälften av personerna i de medicinska riskgrupperna vaccinera sig, vilket är en bra bit från 80 procent i exempelvis Nederländerna.

Mer läsning

Annons