Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa utmaningar väntar

/

Metallbasen Stefan Löfven var en av få som snabbt kunde accepteras av de stridande falangerna i partiet.

Annons


Därför blir han Socialdemokraternas näste ordförande.
Nu väntar ett tufft jobb med att förnya politiken och bli en trovärdig statsministerkandidat.
Mindre än en vecka efter Håkan Juholts avgång kunde partisekreteraren Carin Jämtin presentera den elfte ledaren i partiets 123-åriga historia: IF Metalls 54-årige ordförande Stefan Löfven. Han väljs formellt av partistyrelsen på fredag.
Vid en kort presskonferens förklarade han sig stolt, glad och ivrig att ta sig an den nya uppgiften.
– Jag har fått se en hel del orättvisor på nära håll under min uppväxt, sade den före detta svetsaren.
– När jag tittar ut över Sverige så ser jag behov av mer socialdemokrati.
Löfven väljs eftersom han var en av få möjliga kandidater som kunde få stöd både av vänster- och högerfalangen i partiet. Det krävdes dock mycket övertalning. Bara några dagar tidigare uppgav Löfven att partiledarjobbet inte var aktuellt.
Löfven och partisekreteraren Jämtin hänvisade på sin presskonferens alla frågor till efter partistyrelsens sammanträde på fredag. Jämtin framhöll att Löfven är en god ledare, en kunnig person och att han har ett ”socialdemokratiskt hjärta”.
Leif Pagrotsky, ledamot i partiets verkställande utskott (VU) ser som Löfvens bästa egenskaper att han är ”stabil” och har ett rekorderligt omdöme.
Nu tyder allt på att Löfven blir den som leder det svårt sargade partiet i valrörelsen 2014, även om han måste bli omvald av partikongressen i april 2013. Fler tuffa utmaningar måste klaras av för att S ska kunna återvinna regeringsmakten. Och tiden är knapp.
Löfven måste framstå som en trovärdig statsministerkandidat. Han anses uttrycka sig väl i medier, men när det gäller debattskicklighet är han ett oprövat kort. Frågan är hur han klarar av statsminister Fredrik Reinfeldt i en tv-debatt. Riksdagsdebatter är inte aktuella eftersom den nye S-ledaren inte sitter i riksdagen.
En annan utmaning är att förnya partiets politik. Löfven måste både attrahera medelklassväljare och förhindra att väljare som står till vänster flyr till Vänsterpartiet och dess nye ledare Jonas Sjöstedt.
– Jag är övertygad om att vi måste koppla ihop utveckling av människors frihet, med rättvisa och solidaritet, säger Löfven och antyder att han ser en balansgång framför sig.
Frågan är hur han ställer sig i för partiet svåra frågor som till exempel inkomstskatter, rut-avdrag och privata alternativ i välfärden.
Löfven har välkomnat privata alternativ men samtidigt gått till storms mot att ”våra pengar hamnar i riskkapitalisternas fickor”.
S förlorade valet 2006 på jobbpolitiken. Att återerövra den blir en huvuduppgift. Det är Löfvens hemmaplan och där har han visat att han inte är rädd för att tänka nytt.

Mer läsning

Annons