Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tulpaner, tulpaner, tulpaner

/

Ett säkert vårtecken är tulpanerna som säljs överallt – på torget, i blomsteraffären och i matbutiken. Tulpanen är en av våra mest älskade snittblommor, och vi svenskar köper miljontals varje år.

Annons

Lökarna kommer från odlingar Holland, men de flesta blommorna drivs fram i växthus här i Sverige. I vas kan de stilrena tulpanerna med fördel kombineras med alla möjliga sorters snittblommor och kvistar från trädgården. Björkris är ett säkert kort.

Tulpanen har en lång historia som uppskattad kulturväxt och växer ursprungligen vilt framför allt i mellanösterns stäpp- och bergstrakter, till exempel i Iran och Afghanistan. Lökar började importeras till norra Europa via det Osmanska riket någon gång i slutet av 1500-talet.

Handeln med tulpaner exploderade i Holland på 1630-talet, då det spekulerades vilt i nya sorters tulpanlökar. Perioden kallas tulpomanin och ledde till fantasipriser på lökar. En enda lök kunde kosta lika mycket som ett hus eller flera årslöner!

Efter några års upptrissat köpande och säljande, emellanåt av lökar som inte ens fanns, förlorade tulpanlökarna sitt värde och det blev en ekonomisk krasch med många bankrutter som följd.

Tulpanens naturliga växtplats säger en hel del om hur man bäst sätter lökarna i sin egen trädgård. De tål lite fukt på våren men vill gärna ha väldränerat och riktigt varmt och torrt på sommaren. Därför passar tulpaner, som många andra lökväxter, i backar och slänter.

Det går att investera i tulpaner inte bara som snittblommor utan även som lök för att dekorera med inomhus. Jag har några lökar av Tulipa kaufmannia, näckrostulpan, i små glas på köksbordet. De är väldigt låga och härstammar från Turkiets sluttningar.

Näckrostulpanerna tillhör de så kallade botaniska tulpanerna. Sorten är rödblommande, och de är på väg att bekänna färg efter att ha drivits några veckor i värmen hemma. Förhoppningsvis kan jag sen ha nöje av dem under många år framöver. För de här sätter jag ut i rabatten när frostrisken är över.

En av de botaniska tulpanerna brukar räknas som naturaliserad hos oss. Det är den gula vildtulpanen, Tulipa sylvestris. Typiskt för de botaniska tulpanerna är att de är lågväxande och förökar sig villigt. Ibland lite för villigt.

Häromdagen såg jag att gula tulpaner reades ut på torget, kanske är de inte populära? Detta är i så fall trots det faktum att gult spås bli årets inredningsfärg. Uppsvinget kommer väl till påsk.

Mer läsning

Annons