Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister ger klirr i kassan

/

Utländska turister är mumma för statskassan. Förra året drog finansminister Anders Borg in 12,8 miljarder kronor i momsintäkter från utlänningar på tillfälligt besök.

Annons

Turismens exportvärde, mätt som utländska besökares konsumtion i Sverige, ökade med 1,7 procent till drygt 87 miljarder kronor i fjol, enligt siffror från Tillväxtverket. Det placerar Sverige på tionde plats, strax bakom Grekland men före charterdestinationer som Portugal och Kroatien, på listan över europeiska länder med störst intäkter från internationell turism. Det framgår av en rapport från FN:s turistorganisation UNWTO.
– Tyskar och norrmän är de utländska turister som spenderar mest totalt sett i Sverige. Per resenär lägger ryssar och kineser mest, och då handlar det mycket om shopping, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden, till TT.

Visit Sweden, som marknadsför Sverige utomlands, satsar på att locka hit ännu fler utländska besökare. Målet är att dubbla exportvärdet till 200 miljarder kronor år 2020.
– Turism en stor exportindustri, större än till exempel personbilsindustrin, säger Thomas Brühl.

Sett till hela världen hamnar Sverige på plats 23, före bland annat Sydafrika och Brasilien, i UNWTO:s jämförelse av de största turistekonomierna. Allra störst är USA.

Stockholm TT

Mer läsning

Annons