Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals tjejer klär av sig framför kameran

/
  • TÄNK PÅ VAD DU GÖR. ”Om du ska lägga ut något på nätet, tänk på att det kommer att finnas kvar där under hela din livstid. Tvekar du, lägg inte ut”, uppmanar Kerstin Olsson. Foto: Britt Mattsson

Det vimlar av bilder på mer eller mindre avklädda ungdomar i utmanande poser på internet.

Men varför vill så många unga visa upp sig på nätet?

Annons


– Det är oroande att så få vuxna har kunskap om hur det fungerar på nätet, säger högstadieläraren Kerstin Olsson.

Bloggar, Bilddagboken, Snyggast.se och Facebook, det finns en mängd sajter där unga kan lägga ut både bilder och privata uppgifter.

Vuxna måste ha mer kunskap menar Kerstin Olsson. Hon är högstadielärare och verksam som vuxen på nätet samt föreläsare.

– Bilder kan spridas otroligt snabbt på nätet och tjejerna tappar kontrollen över sina bilder. Vem som helst kan när som helst ta bilden och använda den i olika syften. När bilden väl finns där går det inte att ta tillbaka den.

Tioåringen kontaktad

Kerstin Olssons engagemang väcktes redan för tio år sedan.

– Min tioåriga dotter var inne på en barnsajt. Efter bara några minuter på sidan blev hon kontaktad av en man som ville prata sex med henne. Sedan dess har jag varit ute på nätet.

Tänker här och nu

Ungefär var tionde tjej har någon gång lagt ut sexiga bilder på sig själv. Det visar en undersökning som Ungdomsstyrelsen har gjort.

– Tonåringar tänker här och nu, de kan ofta inte tänka på konsekvenserna. Tjejerna visar upp dagens outfit eller lägger upp utmanande bilder. Deras bikinibilder kan gå runt som en RB, runkbild, på nätet. En del spelar in sex med sin pojkvän som han sedan slänger ut på nätet när det tar slut.

Frågan är varför unga lägger ut bilder, trots att många är medvetna om konsekvenserna.

– De säger att det är en kul grej och att de bara gör det för sina kompisar. Men jag tror att det handlar om att många unga inte känner sig sedda. På nätet kan de bli sedda och bekräftade. Ju fler läckra bilder du lägger ut, desto fler unika besökare får du på din blogg. Det blir ett bevis på att man är populär och då bryr de sig inte om att det kanske mest är äldre män.

Används till porrsajter

Enligt Kerstin Olsson är det inte ovanligt att bilderna används av prostitutionssidor på nätet.

– Utmanande bilder på söta tonårstjejer används ofta som skyltfönster men det är förstås inte de flickorna som kunderna sedan möter. Helt oförskyllt hängs flickorna ut som prostituerade.

Kerstin betonar att internet i sig är inte farligt, det är bara ännu en plats där unga befinner sig. Men just därför måste föräldrar också finnas där.

– Vuxna gör det så lätt för sig genom att säga att de inte kan. Som vuxen måste man ansvara för att undersöka terrängen. Nätet är en offentlig plats och precis som att vi vuxenvandrar på stan ska vi också synas på nätet. Vuxna ska finnas där unga är.

Mer läsning

Annons