Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två veckor kvar – det finns tid att läsa på

/

Annons

För en sådan som mig som många gånger inte kan välja om jag är tvehågsen eller vankelmodig är det naturligtvis extra jobbigt när det är valår. En chef kokade ner livet till en summarisk sentens för mig en gång när jag bad om råd, han sa: Det finns bara två måsten i livet, man måste välja och man måste dö. Hårt men sant, att inte välja är ju också ett val.

Om två veckor smäller det. Då är det det stora valet som gäller för fyra år framåt. Inympat sedan barnsben och tatuerat i synapserna sitter känslan att man måste rösta, måste ta ställning, måste göra sitt val för att vara en god medborgare.

Men vad är det jag grundar mitt val på 19 september egentligen. Hur övervägd är min slutsats?

Att hänga med i politiken är lika intressant som att hänga med i allsvenskan i fotboll eller elitserien i hockey tycker jag men det är en stor skillnad. Det är inte kunskap som gör att jag håller på Brynäs – det är enbart känslomässigt. I politiken däremot förväntas man göra sitt val baserat på kunskap som man kan argumentera för. Då inställer sig genast frågan har jag tillräckligt med kunskap för att göra ett klokt val.

Jag har inte läst ett enda partiprogram eller valmanifest. Alt jag kan har media sållat fram åt mig. Jag läser tidningar och lyssnar på radio, tittar på tv och tycker att alla verkar vara så fasligt insatta och duktiga. Det är inte lätt att hänga med i terminologin, jobbskatteavdrag, va fan är det? Ska man kunna det? Socialförsäkringssystemet, måste man kunna redogöra för det i detalj eller? Jag krymper inför detaljkunskaperna man verkar förväntas kunna. Jag tycker det är kul och intressant att hänga med men bara för att jag gillar hockey behöver jag inte veta vad Markström har för märke och storlek på plockhandsken.

Många är hemliga med vad dom röstar på, troligen av rädsla att behöva försvara sitt val inför någon som kan något om politik. Dem som är insatta brukar nämligen inte vara lika blyga med att berätta vad dom röstar på. Det är tuffare att argumentera för den som röstar med magkänslan. Jag leker med tanken att det kanske borde finnas en gräns för hur lite man får kunna om politik för att få rösta. Fem kontrollfrågor vid vallokalen fixar man inte dom ryker röstkortet på en gång, pang bom! Kom tillbaka lite påläst så får du en ny chans att rösta om fyra år. Som sagt, två veckor kvar nu, det finns tid att läsa på, valet är ditt!

Rickard Olsson

Mer läsning

Annons