Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undvik att kalla dem ”tvillingarna”

– Det är viktigt att se tvillingarna som separata och unika personer, säger Britta Alin Åkerman, professor i pedagogik.

Annons

Britta Alin Åkerman har under längre tid forskat på tvillingar och deras utveckling. Hon har följt 34 familjer och 68 barn under 16 år.

– Uppmuntra det som är unikt hos barnen och undvik att kalla dem för ”tvillingarna”. För barnets egen del kan det också vara bra om de har lika många bokstäver i sina namn.

Som tvillingförälder gäller det att försöka få respektive tvilling att bli sedd och självständig. Försök att inte jämföra dem för mycket, de måste få mogna i sin egen takt. Enäggstvillingar följs inte alltid åt exakt när det gäller utvecklingen.

Som förälder kan du ta med en av tvillingarna på en tur till affären eller på en lekstund till parken.

Det som har betydelse är att ni delar på barnen ibland. För barnen räcker det gott att få tillbringa ensamtid med någon av föräldrarna.

Många föräldrar undrar om de ska låta barnen gå i samma klass eller inte.

– Det beror på vilken relation de har till varandra. En del tvillingar blir fixerade vid varandra, de konkurrerar om de går i samma klass och jämför sig hela tiden med varandra.

Enligt Britta Alin Åkerman är det vanligt att tvillingarna intar olika roller. Den ena kan vara mer dominant, prata för den andra och ta hand om.

– När de kommer i tonåren händer det ofta att de vill komma ifrån varandra. De ska inte bara frigöra sig från sina föräldrar utan även sin syster eller bror. Det blir en slags hatkärlek på grund av att närheten är så intensiv.

De flesta tvillingar utvecklar olika personligheter.

– En del mår dåligt av att inte känna sig som en egen individ och kan behöva hjälp att frigöra sig medan andra är mycket nära varandra under hela livet och trivs med det.

Mer läsning

Annons