Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp och ner på löken

I krukan utanför ytterdörren har jag petat ner några stora narcisslökar, köpta på lösvikt, med förhoppningen att de ska spira till våren. Nu är det att avvakta.

Jag gillar när man kan köpa blomsterlökar i lösvikt – man kan verkligen kontrollera kvaliteten. En lök ska kännas fast och inte vara skrumpen, skadad eller ha några tecken på mögelangrepp.

Och jag älskar lök. Gul lök och tulpaner, vitlök, krokus och hyacinter.

Annons

De flesta lökar, ätbara och icke-ätbara, måste ha väldränerat för att inte ruttna. Därför kan blomsterlök vara ett utmärkt val på verkligt torra och så kallade omöjliga ställen i trädgården, som till exempel utrymmet under takutsprånget närmast husväggen. Torrbackar och slänter är också bra lökplatser. Fukt kräver lökarna endast vid planteringen, för att kunna bilda rötter. Om det inte regnar behöver man vattna.

Vitlök, Allium sativum, planteras i våra trakter från och med slutet av september. Den ska dock inte hinna växa till sig för mycket innan vintern, så plantera inte alltför tidigt. Då tar den bara lättare skada av kylan.

Helst bör sättvitlöken vara kontrollerat utsäde från fackhandeln, eftersom dessa lökar är fria från sjukdomar och anpassande för odling i Sverige. I mataffären vet man aldrig vad man får, och de kan dessutom vara sterila på grund av olika behandlingar. Om man inte får tag på utsäde utan köper vitlök i matbutiken för plantering, ska man förstås välja de ekologiska.

Dela den doftande vitlöken i klyftor och sätt varje klyfta med rotänden ner på ungefär fem centimeters djup. Tidigt på våren gödslar man lökodlingen, och sen kan vitlöken antingen skördas som färsk på försommaren eller för lagring senare i augusti.

Jag planterar också luftlök, Allium cepa var proliferum, en gammal rolig kultursort av lök som bildar nya smålökar i toppen. Luftlöken lyckades jag komma över på Bondens marknad, annars kan den vara svår att få tag på i handeln. Den ger ju långt ifrån några kommersiellt gångbara skördar.

Det där med hur man ser vad som är upp och vad som är ner på en lök, är för övrigt en fråga jag får ofta. För det mesta går det att urskilja en spetsigare ände, upp, och en mer trubbig eller rund ände, ner. I botten av löken kan det dessutom finnas lite torkade rötter (se bilderna).

Men egentligen har det inte någon större betydelse hur man stoppar ner löken. Den hittar ändå upp, det tar bara längre tid om den är felvänd. Detta faktum kan man till och med använda för att förlänga blomningstiden till exempel i större tulpanrabatter. Vänd bara hälften av lökarna upp och ner!

Tulpaner kan man plantera ända tills tjälen greppar marken. Flertalet andra vårblommande lökar kan man sätta åtminstone under oktober ut. Undantag är väldigt små lökar, som snödroppar, och påsk- och pingstliljor som ska ner så fort som möjligt för att de ska hinna rota sig.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons