Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marma skola får nytt liv

/
  • Anton Östanvind, Ulrika Andersson och Eva Stibe, längst till höger i bild möts vid Marma skola.
  • Anton Östanvind bodde 10 månader på asylboendet i Marma.
  • Skicket på Marma skola är inte det bästa.

Den nedlagda skolan blir ett aktivitetshus när Eva Stibe får igenom sina planer.

Annons

Hon arbetar som kyrkvärd i Älvkarleby församling och hennes engagemang för flyktingarna har lett fram till ett ettårigt projekt där Svenska kyrkan och Migrationsverket ska vara huvudmän.

Eva Stibe berättar att ett antal eldsjälar har gått samman och bildat bland annat en Facebook-grupp som heter "Kontakten - för gemenskap och integration".

– Vi har haft språkcafé och symöten i församlingslokalen i kyrkan här i Marma. Men det är lite trångt, säger hon.

Sedan 2012 har asylboendet i Marma haft öppet. Aktiviteter för de boende har det varit lite klent med.

– Ja, jag har pratat med många om det här. De flesta som bor här äter, sover och väntar. Det finns inte ens en affär här, säger hon.

Vi vandrar runt i Marma och tittar på skolan och den lilla kyrkan. Med är också Anton Östanvind, 19 år, och Ulrika Andersson som också är medlem i kontakten.

Det märks att Eva Stibe är en uppskattad person bland de som bor på asylboendet. Genast samlas en grupp med mycket glada barn runt Eva, och alla vill krama henne. När det är klart stormar de iväg till lekplatsen vid den gamla förfallna skolan.

Anton bodde själv på boendet i 10 månader. Han kommer från kuststaden Latakia och har sin närmaste familj kvar där.

– Jag kom hit för ungefär femton månader sedan, och kom rätt snart hit till Marma.

Anton kan också intyga att det inte fanns så mycket att göra för en 18-åring som var van vid att bo i en myllrande storstad.

– Inte så mycket. Jag läser mycket och jag satsade allt på att lära mig svenska. Min dröm är att jobba som läkare, säger han.

Nu har det gått några dagar sedan vi träffades i Marma, och Eva Stibe var lite dyster till mods över att hon inte fått något gehör hos Älvkarleby kommun angående sina planer. Hon är medveten om att en del av problemet är att hon talat med fel instanser.

– Jag har lärt mig nu att det är politikerna man ska prata med, kanske inte tjänstemännen.

Samhällsbyggnadsnämnden i Älvkarleby kommun hade ett möte 9 september och frågan om skolans framtid behandlades där. Man beslöt att återremitera ärendet till Tekniska nämnden för att ta reda på skolans status och vad det kommer att kosta att ställa den i ordning.

Camilla Forslund är teknisk chef i kommunen och säger:

– Nu har vi en kommunikation med Svenska Kyrkan, det är de som ska hyra skolan under en kortare tid. Vi har pratat om en hyrestid på ett år från 1 december 2015. Det vi gör nu är att ta reda på hur mycket det kommer kosta att rusta upp skolan så vi kan hyra ut den, säger hon.

Skolan har stått utan värme och underhåll under en länger tid och när Arbetarbladet besökte Marma så räckte det med en snabb överblick för att konstatera att det kan bli kostsamt.

– Det blir lite som att väcka liv i en helt ny byggnad, säger hon.

Camilla Forslund har varit i kontakt med Eva Stibe som, enligt tekniska chefen blev väldigt glad.

– Jag hade ett samtal med henne häromdagen, och det känns jättehärligt just nu säger Eva Stibe.

Mer läsning