Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmärkta svenska viner från Toscana

/
  • Svenska vingårdsägare. Mats och Birgitta Rhune driver sedan 1988 vingården Terreno i Toscana som omfattar cirka 20 hektar. De producerar uppemot 150 000 flaskor årligen varav merparten säljs i Sverige.

I dag görs det en del viner i Sverige av hyfsad kvalitet. En del är till och med riktigt bra, men det handlar om små kvantiteter och oftast i exklusiva prisnivåer.

Annons

Däremot finns det en del svenskar som gör viner av god kvalitet utomlands. Följ med till paret Ruhne i vackra Toscana!
Mats och Birgitta Ruhne driver sedan 1988 vingården Terreno, som ligger naturskönt i hjärtat av Chianti Classico-området mellan Sienna och Florens.
Mina förväntningar var, ska erkännas, inte så höga när jag gjorde ett besök. Visst, deras Terreno Chianti Classico som finns på Systemet har jag alltid ansett väl prisvärd, men inte så mycket att orda om.
Därför blir jag mycket positivt överraskad när jag testar hela sortimentet. Det svenska paret, med sitt italienska vinmakarteam, visade sig göra viner av ypperlig klass.


Men så har de också lagt ner stor möda på att ställa om vingården från kvantitets- till kvalitetstänkande.
- Det var inte så lätt. Personalen vi tog över tyckte att vi var galna när vi ville dra ner skördeuttaget och förändra i vingårdar och källare, berättar Mats Ruhne. Flertalet var till och med så förändringsobenägna att vi tvingades säga upp dem och satsa på ny personal som kunde dela våra intentioner.


Totalt äger paret 150 hektar mark, varav cirka 20 hektar utgör vingårdar med mestadels sangiovesedruvan, men även en del cabernet sauvignon och merlot odlas. Gården producerar totalt cirka 150 000 flaskor per år, varav merparten exporteras till Sverige, men även en del till Belgien, Tyskland och Spanien. En del flaskor säljs också direkt på gården till de rätt talrika svenska turister som kommer på besök.

Mer läsning

Annons