Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökade varningar för storm och snö

Kraftiga vindar och rikligt snöfall ställer till det när stormen Egon drar in över landet. Tåg och färjor ställs in och elbolagen höjer beredskapen. SMHI har utökat sina klass 2-varningar.

Annons

– Det gäller vindbyar i söder och snöfall i norr, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Först gällde klass 2-varningarna för kraftig vind hela västkusten, Öland och Gotland. Nu har de utvidgats till att omfatta hela Götaland.

– Det finns en risk för stormbyar i stora delar av Götaland, framför allt i kväll och i natt, säger Andersson.

Tåg och färjor inställda

Klass 2-varningar gäller även i Dalarnas och Gävleborgs län, där det väntas stora mängder snö. I Gävleborgs kustland kan det bli kraftig vind mot land.

– Det kan ställa till problem med drivbildning, säger Andersson.

I södra och västra Sverige ställer Trafikverket in tågtrafik på sträckor där det finns risk för omkullblåsta träd. Det rör bland annat sträckorna Varberg-Borås, Helsingborg-Kävlinge och Halmstad-Värnamo. Trafiken beräknas enligt prognosen komma i gång under söndagen. Stambanorna är fortsatt öppna.

Stena Line har ställt in färjan från tyska Sassnitz till Trelleborg i eftermiddag och avgången åt andra hållet på söndag morgon.

Elbolag höjer sin beredskap.

– Vi har extra personal som kan rycka ut, säger Christina Almgren på Fortums presstjänst till TT.

Även Vattenfall står redo, liksom Eon - som satt in extra resurser i Skåne, Halland och Blekinge.

– Nu har vinden mojnat här nere, men det är ett stilla lugn tills det brakar lös igen, säger Torbjörn Larsson, Eons informationschef för elnät.

Ett nederbördsområde sprider sig in över landet i form att regn i Götaland och som snö i Svealand, kraftigast just i Gävleborg och Dalarna, och i Norrland. Även i Jämtlandsfjällen väntas tilltagande ostvind och snöfall.

Under dagen stiger temperaturerna, framför allt i Götaland. På morgonen ligger temperaturerna kring nollan, men hamnar senare på plus. Längre norrut är det minusgrader som gäller. Till i morgon letar sig åter kallare luft in över landet.

– I kväll och i natt ser det ut att va fortsatt blåsigt i landets södra del och snöfallet kan på många håll hänga kvar. Men det ser ändå ut att avta när vi går in vidare under söndagsdygnet.

Mer läsning

Annons