Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om ny fotbollsarena får vänta

Utredningen om en fotbollsarena på Sätraåsen skulle börja omgående. Men det kommer att dröja till efter semestern innan kommunen sätter igång – och då är tiden knapp. I september ska beslut tas om detaljplanen för Strömvallenbygget.

Annons

Per Johansson (S) sa på presskonferensen i onsdags att arbetet kring det nya förslaget bör påbörjas omgående. Utredningen måste vara klar senast i september, då byggnads- och miljönämnden ska besluta om detaljplanen kring Strömvallenbygget.

– Självklart måste kommunen undersöka om det finns bra förutsättningar för att bygga en ny arena på Sätraåsen innan ett beslut tas. Men först måste vi få veta mer exakt vad Gefle IF har för förslag och plan, och vi kommer att starta en utredning efter semestern, säger Elisabet Jonsson, bygg- och miljöchef.

Lång utredningstid

Gavlefastigheters vd Cathrine Holgersson – som sitter i styrgruppen för Strömvallenbygget – påpekar att utredningen kring ett bygge brukar ta tid.

– Men en detaljplanering på Sätraåsen går säkert fortare än den gjort kring Strömvallen, bland annat eftersom boende i Villastaden haft synpunkter på Strömvallenbygget, säger hon.

Kan kosta miljarder

Hur mycket det kan kosta att bygga en ny fotbollsarena kunde ingen på presskonferensen på Läkerol Arena i onsdags svara på. Cathrine Holgersson menar att det beror på hur man vill ha arenan.

– Det är svårt att säga, men det kan kosta från 150 miljoner kronor och upp till miljarder, säger hon.

Det finns intressenter när det gäller finansieringen, enligt Eva von Schéele-Frid, men hon kan i dagsläget inte uttala sig om vilka det är.

– Det måste utredas och titt-as ordentligt på, och blir klart längre fram, säger hon.

Bygget av Guldfågeln Arena i Kalmar, som öppnades i april i år, kostade 250 miljoner kronor. Kalmar FF gick in med 30 miljoner kronor i eget kapital, och lånade de resterande 220 miljonerna.

Guldfågeln Arena är en av arenorna Gefle IF har tittat på i arenafrågan enligt klubbdirektör Eva von Schéele-Frid, men inte främst när det gäller finansieringen.

– Vi kan inte jämföra finansieringen med andra arenor nu, utan tittar mer på var de ligger, hur de ser ut och så vidare. Finansieringen får vi återkomma till senare.

Mer läsning

Annons