Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till 700 döda i ny båtkatastrof

Upp till 700 migranter befaras ha mist livet sedan ett fiskefartyg kapsejsat mellan Libyen och den italienska ön Lampedusa i natt.
Olyckan kan vara en de värsta som drabbat flyktingtrafiken i Medelhavet.

Annons

Italiensk kustbevakning, maltesisk flotta och kommersiella fartyg deltar i räddningsoperationen, som mer eller mindre gett upp hoppat om att hitta fler överlevande.

– Detta kan vara en av de största tragedier som har skett i Medelhavet, säger Carlotta Sami, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, till italienska Rai News 24.

Enligt nyhetsbyrån Ansa skickade fartyget ett nödanrop efter att ha fått problem med styrningen. Kustbevakningen fick kontakt med ett portugisiskt handelsfartyg, som dirigerades mot platsen men nådde fram bara för att se båten kapsejsa.

Ena sidan

Enligt Ansa sökte sig människor ombord på den överlastade båten mot ena sidan när de fick syn på det portugisiska fartyget, vilket fick den att slå runt.

Bara 28 människor kunde räddas av den portugisiska insatsen. Carlotta Sami säger till nyhetskanalen Skytg24 att de överlevande anger antalet ombord till över 700.

De som räddats finns nu enligt La Repubblica ombord på kustbevakningsfartyget Gregoretti, som finns kvar i området.

Larmet gick enligt lokala medier vid midnatt. Fiskefartyget hade då tagit sig ungefär halvvägs från Libyen till Lampedusa.

Krävs lagliga sätt

Enligt Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström måste det till lagliga sätt för att ta sig till Europa för att få ett slut på båtkatastroferna.

– När olyckan inträffade vid Lampedusa 2013 trodde vi inte att det skulle behöva hända igen. Men det finns inga legala sätt att komma till Europa och de är medvetna om vilka risker man tar när man sätter sig i dödsfällor och försöker ta sig över medelhavet för att söka skydd i Europa. Det går inte att beskriva, det är ofattbart och förfärligt, säger hon.

Enligt henne måste nattens katastrof ses som den värsta enskilda samtidigt som tusentals omkommer varje år på Medelhavet.

– EU:s medlemsländer måste ta ansvar för att ta emot kvotflyktingar. Inte ens hälften gör det, säger hon.

Ulrika Årehed Kågström menar att Sverige måste driva på så att frågan hamnar högt på EU:s politiska agenda. Dessutom måste det införas humanitära visa, menar hon.

– Det är inte rimligt att när man flyr från en humanitär katastrof, att man då inte kan ta sig till Europa utan visum. Då måste undantag av visumreglerna göras.

– Allt fokus kan inte sättas på att skydda EU:s gränser. Man har ett ansvar att faktiskt se till att de har rätt att söka skydd undan exempelvis konflikter, säger hon.

Cyniska flyktingsmugglare

Även Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin anser att legala vägar måste öppnas upp.

– Vi måste förstå att vi sällan haft så många konflikter i världen som vi har nu. De måste få säkra vägar i stället för cyniska flyktingsmugglare som tjänar pengar på detta, säger hon.

Dahlin menar att kvoterna måste ökas samt att humanitära visum måste utfärdas.

– Dessutom måste vi undersöka möjligheten att söka asyl på plats, säger hon.

Enligt henne har Rädda barnen personal på plats på räddningsbåtarna efter nattens olycka.

– Det här får inte bli ett dödens hav, säger hon.

TT

Mer läsning

Annons