Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackra obligationer skulle finansiera operabygget

/

Annons

Fråga:

Jag bifogar en bild på en premieobligation från 1893. Hoppas du kan läsa den. Den gavs ut i samband med ombyggnaden av Operahuset i Stockholm. Vet du något om sådant? Skulle vara kul att veta lite mer.
Gunilla

Svensk opera anses ha uppstått 1773 med en föreställning av Francesco Antonio Uttinis opera "Thetis Pelée" som gavs i en byggnad som kallades Bollhuset och låg i Stockholm. 1775 lät Gustav III beställa en operabyggnad som kom att ligga vid Gustav Adolfstorg i Stockholm på samma plats som den nuvarande operan ligger. Gustav III:s opera invigdes 1782 exakt 10 år innan han blev mördad på operan under en maskeradbal. Det lilla kabinett dit den sårade kungen fördes efter att ha blivit skjuten bevarades när operan revs 1891 och byggdes in i den nya operan som ibland kallas den oscarianska efter den dåvarande kungen Oscar II. Den gustavianska operan revs eftersom den hade blivit alldeles för liten, sliten och framförallt ansågs vara brandfarlig. En pendang till den gustavianska operan uppfördes mittemot och kallades Arvfurstens palats. Här huserar idag Utrikesdepartementet men man kan än idag se hur fasaden på den gustavianska operan såg ut.
Vår nuvarande opera uppfördes 1892-98 och för att få in pengar till det dyrbara bygget gav staten ut premieobligationer. Premieobligationer är en slags statsobligationer där räntan samlas i en pott och lottas ut till innehavarna. De gamla premieobligationerna är liksom de gamla aktiebreven oftast mycket dekorativa men tyvärr har de inget större värde.

Mer läsning

Annons