Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är skillnaden mellan ADHD och vanligt spring i benen?

Mellan två och fem procent av alla barn och ungdomar har adhd.

– Vi har blivit bättre på att diagnostisera flickor med adhd. Flickor som vi tidigare behandlat för psykiska sjukdomar som depression, har visat sig ha adhd, säger Arne Lundahl, sjuksköterska på BUP i Gävle.

Annons

Det kan vara svårt att diagnostisera adhd hos barn före fem års ålder. Små barn har i allmänhet korta uppmärksamhetsspann och deras beteende omfattar perioder av hög aktivitet och impulsivitet.

Hur vet man skillnaden mellan adhd och vanligt spring i benen?

– Barn med adhd hamnar ofta i konflikter med andra barn och med vuxna. De får inget gjort, de kan uppfattas som slarviga och glömska. De klarar inte av att jobba i större grupper, de byter spår hela tiden och har svårt att sitta stilla. Det uppstår ständiga missförstånd och de missar information, säger Arne Lundahl, som jobbar på BUP:s bedömningsenhet.

Första bedömning

Kontakta i första hand skolläkaren om du misstänker att ditt barn har adhd.

– De gör en första bedömning, sedan gör vi en utredning som kan ta ungefär två månader.

Om barnet har adhd sätts stödåtgärder in och föräldrarna får gå en utbildning.

– Barnen har rätt till stöd och hjälp i skolan utifrån sina förutsättningar. De behöver korta arbetspass, en lugn och förutsägbar miljö. De klarar ofta inte av att ta in långa konstruktioner eller organisera arbetet och behöver någon som sätter igång dem när de tappar fokus.

Många med adhd riskerar att drabbas av depression, ångest, social fobi, manodepressivitet och missbruk bland de här barnen.

– Men de är även impulsiva, fattar snabba beslut och tänker inte på konsekvenserna. Många är duktiga i idrott eftersom de inte är rädda för att misslyckas. De har hög arbetskapacitet för saker som de brinner för. Många blir företagsledare eller egna företagare när de blir vuxna, säger Arne Lundahl.

Hela livet

Adhd har man hela livet men med rätt insatser kan man lära sig att leva med det.

– En del skojar och säger att det finns mer adhd i USA, men det kan faktiskt vara så. Nybyggarna som vågade ge sig i väg på vinst och förlust hade kanske adhd. Samma sak i det gamla jägarsamhället, jägarna var tvungna att var snabbtänkta och uppfinningsrika. De bästa jägarna hade säkert adhd.

Mer läsning

Annons