Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör du när ditt barn leker?

/
 • TIDSFÖRDRIV. Storasyster Ella Hallqvist, tvillingarna Oscar och Lilly och mamma Susanne Hallqvist har stannat till                   i lekparken på vägen hem från förskolan. Susanne delar ut limpmackor till barnen. ”Jag kollar av mejl och sms, ibland ringer jag men det är aldrig några långa samtal. Mobilen är mer ett tidsfördriv när                       tvillingarna sover och Ella leker.”
 • HAR INTE TID. Klas Wengelin har följt med sin tvåårige son till lekparken på innergården. ”Jag har inte tid att ringa. Rasmus kräver all uppmärksamhet. Han vill göra allt och ska vara överallt.”Foto: Jenny Lundberg
 • FACEBOOKAR IBLAND. Susann Lundberg är mamma till Hilja, 5 år, Helmer, 3 år och Thea, 7 månader. Som trebarnsmamma finns det oftast ingen möjlighet att göra annat än att passa barnen när de leker. ”När det finns tid brukar jag gå in på Facebook och ibland ringa korta samtal. Men jag avbryter så fort något händer.”man måste alltid hålla ett öga på barnen.”
 • UTFLYKT. Ettåringarna Oscar och Lilly Hallqvist sitter intill varandra i tvillingvagnen medan storasyster Ella svingar högt i en gunga. Mamma Susanne och barnen brukar stanna till i lekparken på vägen hem från förskolan där Ella går. ”Mobilen är mer ett tidsfördriv när tvillingarna sover och Ella leker.”Foto: Jenny Lundberg
 • VILL VARA NÄRVARANDE. Tvåbarnspappan Per Rolfsson är föräldraledig med Juni Hildemar. ”På lekplatsen använder jag inte telefonen, den tiden vill jag ägna åt barnen.Foto: Jenny Lundberg
 • ENDAST VIKTIGA SAMTAL. Emma Kalin med barnen Ebba, ett år, och Teo, fyra år. ”Nej, jag brukar oftast inte använda telefonen när vi är på lekplatsen. Det ska vara om jag har något viktigt samtal. Jag kan mejla och ringa när vi kommer hem i stället, till exempel när barnen sover.”Foto: Jenny Lundberg

Många föräldrar passar på att prata i telefonen, messa och kolla mejlen när barnen gungar eller leker i sandlådan.

– Jag brukar göra det som tidsfördriv, säger Susanne Hallqvist.

Annons

Trebarnsmamman Susanne Hallqvist har alltid telefonen med sig när hon och barnen går till lekparken.

– Jag kollar av mejl och sms, ibland ringer jag men det är aldrig några långa samtal. Mobilen är mer ett tidsfördriv när tvillingarna sover och Ella leker.

Ettåringarna Oscar och Lilly Hallqvist sitter intill varandra i tvillingvagnen medan storasyster Ella svingar högt i en gunga. Susanne börjar plocka med smörgåsar och saft. Ofta har hon sällskap av Emma Kalin. De är båda föräldralediga och har barn i samma ålder. De äldre barnen går på samma förskola.

– Vi pratar med varandra när vi är ute på våra utflykter och då blir det konstigt om en av oss skulle messa och prata i telefon. Dessutom måste vi hålla koll på barnen. Det blir bara prat i telefonen om någon ringer, säger Emma Kalin.

Gungar på

På en annan lekplats i ett bostadsområde i Gävle, står Susann Lundberg i solskenet och gör fart på sin treåring Helmer Lundberg. Susann har tre barn mellan sju månader och fem år. Den yngsta, Thea Lundberg, sover i vagnen.

– När det finns tid brukar jag gå in på Facebook och ibland ringer jag korta samtal. Men jag avbryter så fort något händer, man måste alltid hålla ett öga på barnen.

Håller koll

Tvåbarnspappan Per Rolfsson är föräldraledig med Juni Hildemar. Han bryr sig inte alls om att kolla mejlen när han leker med barnen, han har inte ens mobilen med sig till lekparken.

– Jag håller bara kolla på barnen, det finns inte mycket tid för annat. På lekplatsen använder jag inte telefonen, den tiden vill jag ägna åt barnen.

Ofta ser man föräldrar upptagna med att ringa eller skicka meddelanden. Per ser det inte som en säkerhetsrisk, men han vill vara närvarande med barnen.

På en parkbänk sitter Klas Wengelin och håller koll på sin tvååring, Rasmus Larsen Wengelin.

– Jag har inte tid att ringa eller messa, Rasmus kräver all uppmärksamhet. Han vill göra allt och ska vara överallt.

Mer läsning

Annons