Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska man offra för egna rum?

Min familj bor i ett hus med få, men stora rum. När det byggdes 1906 var det ett tvåfamiljshus.

Annons

En familj bodde i ett rum med kök på övervåningen medan den andra familjen bodde på bottenvåningen i två rum med kök. Nu bor vi en familj i huset och nojar över att rummen inte räcker till. Vi grubblar över hur vi ska kunna bygga om och dela av för att få fler sovrum. Det är fönster, kakelugnar och bärande väggar som krånglar till det. Och vi vill inte göra för stora förändringar.

Storebror och lillasyster delade i några år på det största rummet i hela huset, the master bedroom (som det så snyggt heter i programmet Location, Location, Location).

De sov i våningssäng, hade soffa, bord, hyllor och stort lekutrymme.

Men så började storebror prata om att det vore kul att ha ett eget rum. Det gamla köket på övervåningen gjordes om till sovrum med fototapet över Manhattan skyline. Storebror var stolt. Men syskonen fortsatte att leka som om de fortfarande delade rum. Och visst var det lite kusligt att sova i eget rum när det blåste som värst i murstocken.

Så här i efterhand kan vi konstatera att de hade gott kunnat dela rum ett par år till, utan problem.

För inte alltför länge sedan bodde stora barnfamiljer i trånga bostäder. Barnen sov skavfötters i utdragbara kökssoffor och specialförvaring av leksaker var inte ens tänkbart. Det var säkert apjobbigt att leva så tätt inpå varandra utan möjlighet till avskildhet.

I dag oroar vi oss i stället onödigt mycket för att barnen ska bli olyckliga om de inte har ett eget rum.

Föräldrar är beredda att offra sitt eget privatliv och ekonomiskt för att kunna ge barnen egna rum. Rumsligt kan bli en väldig distans i familjen. Har barnen dessutom tv och dator på rummet kan de stänga dörren om sig och sedan syns man bara en kvart vid middagsbordet.

Visst kan det vara skönt att slappna av på en egen plats, men ibland kan det räcka med ett draperi eller en koja. Barn mår bra av närhet och trygghet.

Alla föräldrar har inte heller möjlighet att ge sina barn egna rum eller så väljer man ett mindre boende för att till exempel få pengar över till resor med barnen, då gör familjen ett val tillsammans.

Resor eller större lägenhet? Och det är väl inte egoistiskt?

Mer läsning

Annons