Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välja aldrig bort en eller två i klassen

– Om barnen ska dela ut inbjudningarna i skolan, ska alla i klassen bjudas till kalaset. Annars är det bäst att skicka inbjudningarna privat, utanför skolan, säger Ulrika Löfholm, pressansvarig på organisationen Friends.

Annons

Om du inte kan bjuda alla, bjud bara några få som du trivs med. Välj aldrig bort en eller två i klassen när du ordnar kalas.

– Om det bara är någon i klassen som inte blir bjuden kan den personen känna sig ensam och bortvald, säger Ulrika Löfholm på organisationen Friends som jobbar mot mobbning.

Även om inbjudningarna sköts utanför skolan kan det vara jobbigt att höra snacket i skolan, före och efter kalaset, om man inte är bjuden.

– Rektorn avgör vilka regler som ska gälla för kalasinbjudningar på skolan. Skolverket har allmänna regler som skolorna kan ha som utgångspunkt när de bestämmer vad som ska gälla på skolan, säger Helene Moquist, undervisningsråd på Skolverket.

Arbetarbladet har ringt runt bland skolorna i Gävle kommun. Det visade sig att långt ifrån alla har bestämda regler för vad som gäller för kalasinbjudningar.

– Jag har inte ens tänkt på det. Jag tror inte att det har varit något problem på skolan, säger Tage Gardfjell, rektor på Hedesunda centralskola.

Gerd Andén, rektor på Brynässkolan berättar att skolan inte har någon uttalad regel.

Medan en del andra skolor är mycket tydliga.

– Om inte alla bjuds får man inte dela ut inbjudningar i skolan. Det känns inte bra om några inte blir bjudna och känner sig utpekade. Det tar vi alltid upp på föräldramötena, säger Martin Åström, utvecklingsledare på Fridhemsskolan.

Samma sak gäller Solängsskolan.

– Det är en moralisk fråga men av hänsyn till dem som inte blir bjudna, är det inte tillåtet att dela ut inbjudningar på skolan. Sedan pratar vi mycket om i skolan hur man ska vara en schyst kompis, säger rektor Sofia Nordell.

Mer läsning

Annons