Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vän av ordning skriver historia

/

Annons

”Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien”.

Sa den tyske filosofen Friedrich Hegel.

”The history book on the shelf, is always repeating itself”.

Skrev de svenska filosoferna Björn och Benny på samma tema.

Men vilken historia?

Den officiella, skriven av kungliga historieskrivare och slipade historiker. Eller folkets historia skriven av vänner av ordning genom århundraden. För insändare kan berätta lika mycket om samhället som historieböcker. Ibland mer.

Tillsammans bildar de en mosaik av tidens tankar samlade på någon form av insändarsida. Eller ”en katedral för yttrandefriheten” som David Batra kallar dessa forum i sin bok ”Vän av ordning” från 2005. I boken har Batra letat upp insändare från tidigt 60-tal till våra dagar.

Två insändare med Gävle-anknytning har komit med. Den första är hämtad från Arbetarbladet 22 oktober 2004:

Vid den tidpunkten leddes Fredagsraketen av radioprofilen Charlotta Cederlöf. Jag ringde henne och frågade:

– Det var jag och Mats Wesslén som hade programmet då. Att vi hade porr i programmet hade vi ingen aning om. Vad spännande!

Porr i radio?

– Betraktaren gör konstverket, kanske. Det enda jag kan tänka mig är att jag sa till alla band vi intervjuvade att jag skulle vilja vara en gogotjej i bur i deras nästa video, åka runt en stång och så...

Den andra insändaren är hämtad från Expressen, 9 juni 1977:

Jag ringde ingen för att fråga om den.

Jag tittade även på insändarsidan i våra gamla tidningslägg för att se om vi lärt oss något av historien. 5 mars 1999 oroade man sig inför Melodifestivalen då programledaren ”valts på grund av sin sexighet”, 4 mars 1989 (5 mars var en söndag utan tidning) var både ”Två f d Sha-Boomfans” och ”Arg förälder” besvikna då Sha-Boom avbrutit en konsert på Folkan i Hofors och 5 mars 1979 undrade någon varför narkomanresurserna inte utnyttjades till fullo.

Men. Vi borde ha lärt oss mer.

Vi borde gå längre tillbaka. Ända till början.

Vad hade vi till exempel kunnat lära oss om vi kunnat tyda hundratusentals år gamla grott-insändare? Då signaturen ”Vän av rangordning” i någon form av Neandertal-Nytt oroade sig för uppluckringen och ifrågasättandet av stammens manliga hierarki. AAAAAAAAAH! Och så var vi osökt tillbaka i nutid igen...Läskigt!

Mer läsning

Annons