Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligt att barnen skyddar dem som slår

– Samma gränser som gäller vuxna, gäller också för barn. Om du inte slår din sambo eller dina arbetskamrater så ska du inte slå dina barn heller, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Annons

Blåmärken, skelettskador, bitmärken, brännmärken, skador på inre organ och hjärnskador kan vara tecken på att ett barn blir misshandlat. Men annars kan det vara svårt att upptäcka om ett barn far illa. Alla barn reagerar olika.

– En del blir aggressiva, deppiga eller får ont i magen, andra känner skuld och skam och det finns barn som inte visar något alls. Många barn vågar inte berätta och lär sig att det är något som bör hållas inom familjen, säger psykologen Åsa Landberg.

Det är vanligt att barn skyddar den som slår, det kan handla om en rädsla för att inte bli trodd eller övergiven.

– Misshandel inom familjen riskerar alltid att påverka barnets värderingar och synen på andra människor. Barnen får ofta dålig självkänsla och risken för psykisk ohälsa och drogmissbruk ökar. De lär sig också att våld är något som en vuxen får använda för att uppnå sina syften.

– Barn som misshandlas tappar lätt tilliten till vuxna.

Enligt Åsa Landberg är barnmisshandel mer vanligt i familjer där det förekommer alkohol, droger och kriminalitet.

Spädbarn och barn med funktionshinder löper också en ökad risk för misshandel.

– Det jag tycker är otäckast är hjärnskador som små barn kan få.

Ett spädbarns hjärna är halvflytande till konsistensen och väldigt känslig. Om barnet skakas kraftigt, sätts hjärnan i rörelse, den slår som en kraftig svallvåg fram och tillbaka mot skallen och blodkärlen brister.

Skadan gör att babyn slutar skrika, permanenta hjärnskador uppstår och i värsta fall dör barnet. Om barnet överlever kanske det aldrig kan se eller lära sig att gå eller prata.

Föräldrar som känner att de inte orkar med sina barn och håller på att tappa kontrollen, behöver stöd.

– Det handlar om att ta hjälp. Lätta på trycket, prata med vänner, ringa Rädda Barnens föräldratelefontelefon eller sök hjälp via socialtjänsten.

Annons