Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var höll Percy Barnevik hus?

Annons

Den slitna fåtöljen knarrar när jag sätter mig. Jag är hemma hos Per-Olof Eriksson, Sandviks före detta vd som gärna uttalar sig om både tidigare skeden och dagens händelser i företaget.

Ljudet ekar i den stora hallen, så högt att jag aktar mig för att röra mig under intervjun. Jag vill att inspelningen ska fungera och att rösterna inte drunknar i fåtöljknarr.

Den här detaljen utelämnades när jag skrev texten som tillsammans med bilder fyllde ett uppslag i tidningen. Kanske hade det också varit intressant för läsaren att få veta att den som tidigare bott i den stora villan på Hedåsvägen var Carl-Eric Björkegren, ekonomichefen som slutade på Sandvik och på 1980-talet blev en av Sveriges rikaste finansmän, spekulerade i konst, aktier och fastigheter och gick i personlig konkurs med miljardskulder. Det är något av historiens ironi att efterträdaren i huset av många beskrevs som väldigt snål, både med sina egna och företagets inköp och satsningar.

Tyvärr utelämnar jag ofta sådana detaljer i mina texter. De får stryka på foten till förmån för torra fakta och citat.

En del av historien som inte heller fick plats var min smått nervösa väntan på att Percy Barnevik – också känd före detta Sandvikchef – skulle dyka upp på Arbetarbladets redaktion på morgonen 1 februari. Klockan nio hade vi bestämt. Men minuterna gick. När det gått en kvart över tiden avslöjade fotografen att hon sett en limousine stå på gatan, alldeles intill konkurrenttidningens redaktion. Han hade väl inte tagit fel dörr?

Efter ytterligare tio minuter ringde jag till Barneviks sekreterare i London. Hon bekräftade tiden som vi enats om. Hon lovade söka honom. Några minuter senare ringde hon tillbaka, lite orolig. Hon hade inte fått kontakt. Var höll Percy Barnevik hus?

Så ringde han och bad om ursäkt för att han blivit försenad. Han skyllde på gårdagskvällens jubileumsfest med bland andra gamla Sandvikchefer. Det hade blivit sent, med öl och korv på nattkröken.

Intervjun gick bra, lite senare än planerat, och inte på redaktionen utan på bruksgården där Barnevik tillbringat natten. Det var nog en bra ingång till ett ganska avspänt samtal, trots allt. Och så blev det en sidohistoria som fick plats i den här krönikan.

Kanske borde jag oftare ta med detaljer som ger texterna mer must och känsla, även i de kortare nyhetstexterna. Men det kräver sin reporter, när de mallade måtten är på högst 1 800 tecken.

Den här texten blev dock i längsta laget. Eller vad säger Torget-redaktören?

Anders Eklind, reporter, Sandviken

Mer läsning

Annons