Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde utan jobb i Gävleborg

Arbetslösheten i Gävleborgs län fortsätter att öka. Men varslen minskar och antalet lediga platser som anmäls till Arbetsförmedlingen är något fler än för ett år sedan.

Det visar den senaste rapporten om arbetsmarknadsläget, så som det såg ut i slutet av oktober.

Annons

Sandviken har nu länets högsta öppna arbetslöshet – 5,7 procent.

Uppsägningarna på Sandvik visar sig allt tydligare i statistiken.

Nästan en tiondel av länets befolkning i yrkesför ålder är utan jobb i dag.

Bland ungdomar i åldern 18–24 år är en tjugondel arbetslösa eller deltar i program med aktivitetsstöd. I Hofors är andelen ännu högre – 24 procent.

Två län – Södermanland och Västernorrland – har högre arbetslöshet än Gävleborg. Landets lägsta arbetslöshet finns i Uppsala län.

I slutet av oktober var 16 098 personer i åldern 16 till 64 år öppet arbetslösa eller deltog program med aktivitetsstöd i Gävleborgs län. Det är drygt 6 000 personer fler än vid motsvarande tid i fjol, en ökning med 60 procent.

Gävleborg är ett av fyra län där antalet lediga platser har ökat jämfört med oktober i fjol. Det, tillsammans med att varslen tenderar att minska, tyder på att en viss ljusning kan skönjas på arbetsmarknaden.

Jämfört med andra län har Gävleborg i dag den högsta andelen personer i program med aktivitetsstöd, räknat som andel av befolkningen i åldern 16 till 64 år.

Mer läsning

Annons