Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefulla ljusstakar

/

Annons

Jag har genom arv fått i min ägo de här tennljusstakarna med ljushållare som är löstagbara. Efter mycket letande har jag troligen hittat tillverkaren: Tenngjutaren Wilhelm Helleday som var född 1744. Det finns fyra stämplar och en till på den lilla staken även siffrorna 83. Ljusstakarna är i mycket gott skick för att vara så gamla. Nu är jag intresserad av att få veta värdet.

 
: Vilka fina ljusstakar! Ordet tenn kommer från latinets stannum och har använts sedan antiken till husgeråd och prydnadsföremål. I Sverige fanns det tre olika sorters tenn som stämplades på tre olika sätt. 
Den lägsta kvaliteten innehöll endast 66,2/3 procent tenn och den officiella beteckningen på detta tenn blev tvåstämplat tenn, det vill säga en mästar- och en stadsstämpel.
Mellankvaliteten som var den vanligaste i Sverige och innehöll 83 procent tenn fick beteckningen trestämplat tenn, det vill säga två mästarstämplar och en stadsstämpel.
Den bästa kvaliteten innehöll 97 procent tenn och användes huvudsakligen för prydnadsföremål och nattvardskärl. Denna kvalitet försågs med två mästar- och två stadsstämplar. Du skriver att det också är en stämpel 23. Är det inte Z3, det vill säga årsstämpeln som i så fall är 1830?
Wilhelm Helleday föddes 1744 i Stockholm och gick i lära hos den kände stockholmsmästaren Carl Sauer 1760 till 1765. Mästare blev han i Stockholm 1782 och 1811 blev han Stockholmsämbetets ålderman. En post han innehade till 1825. Wilhelm Helleday dog 1830.
Många kända föremål av Helleday finns på Nordiska Museet i Stockholm.
Om dina ljusstakar är i gott skick och inte är lagade är värdet 8 000 till 10 000 kronor.

Mer läsning

Annons