Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdet av vissnande växter

/

Gult. Rött. Brunt. Torkande, fascinerande fröställningar och skimrande bär. Det är en sprakande och sevärd föreställning som ges när trädgården är på väg att gå in i en lugnare period.

Annons

Av orange rönnbär dignar det. Betyder det att det blir mycket snö i år? I så fall innebär det också att jag kommer att behöva skotta både häckar och växthustak i vinter.

Alla stjälkar, blad och vissnande blommor får stå kvar i perennrabatterna och bilda ett skyddande täcke mot kylan. En del växter, som till exempel prydnadsgräs, tar till och med skada av att klippas ner på hösten. Det kan då komma fukt ner i plantan som riskerar att ruttna eller frysa sönder. Vänta gärna till våren och finfördela allt då i stället.

Perenner som fortfarande är gröna är det viktigt att lämna orörda. De har ännu inte dragit ner näring till rötterna som en förberedelse för vintern. Tar man bort bladen utarmar man växten och det blir svårare för den att komma igen och blomma.

Några självsådda perenner flyttar jag till bättre ställen och en del av perennerna som jag sådde förra senhösten är redo att komma ut i perennrabatten. Jättevädd, något som jag gissar är bollviva och en del andra småplantor placeras ut i den ostrukturerade planteringen som mer liknar en äng eller provkarta än ordentlig rabatt.

Jag grupperar och kompletterar för att försöka skapa lite ordning, men har väldigt svårt att göra mig av med levande växter. Det blir hela tiden fler sorter i samlingen istället.

Gräsmattan klipps en sista gång men inte lika kort som vanligt. Några centimeters höjd är lagom eftersom en aning högre gräs klarar vintern bättre. Det ska inte klippas alltför sent men den här hösten har det blivit många sista-gräsklippningen-för-i-år. Gräset har bara fortsatt att växa och växa.

Nedfallande löv kan gärna ligga kvar på gräsmattan om lagret inte blir jättetjockt. Det är bara bra och ger gräsmattan ett tillskott av mull. Överflöd av löv kan läggas på komposten eller bara krattas in under buskarna.

Jag måste medge att jag har lite svårt att förstå trädgårdsägare som nitiskt städar och fraktar bort allt vissnande växtmaterial på hösten. För att sen köpa och transportera hem stora mängder jord, gödsel och allehanda täckningsmaterial. Det kan behövas som komplement, javisst. Men vad är det för fel på att först återanvända det som redan finns på plats?

Mer läsning

Annons