Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte utmana grannarna på kottabos?

/
  • Anrik tävling. Arbetarbladets vinjournalist Sune Liljevall lyckades inte erövra SM-titeln i de gamla grekernas tävlingsgren kottabos – som går ut på att slunga vin mot ett fat på en pinne. Men intensiteten i vinkastet går inte att ta miste på, även om det inte räckte ända fram.
  • Finns Dokumenterat.  På många antika fat och kärl finns bilder på kottabos-spel. Tävlingen som skapades av grekerna och hade sin storhetstid i södra Italien från 600 till 300 år före kristus.

Har nyligen deltagit i SM i kottabos. En mycket anrik form av ”alkoholmissbruk”.

Som liten fick man lära sig att det var fult att leka med maten, men hur var det egentligen med drycken?

Annons

Hur som helst arrangerades Sverigemästerskap i kottabos i juni, där undertecknad deltog som tävlande.

Det hela går ut på att man fyller en bägare med vin och därefter med precision slungar vinet mot ett metallfat som balanserar på en stång 3,5 meter bort. Vinet ska i så pass sammanhållen form träffa fatet så att det faller ner. Lättare sagt än gjort fann vi tiotalet tävlande som gjorde upp om mästartiteln på Djurgården
i Stockholm.

Många flaskor syditalienskt vin gick åt vid uppgörelsen i vilken en segrare, som inte var jag, till slut kunde koras.
Vad är nu detta för ett stolleprov? tänker ni säkert med all rätt.

Men faktum är att kottabos, som ofta avbildas på antika dryckeskärl, var en sport som skapades 600 år före kristus och som praktiserades av grekerna i drygt 300 år.
Den hörde till de stora idrotterna och likbördig med bland annat diskus, löpning och brottning.

Vid fester till vinguden Dionysos ära, som oftast ägde rum på Akropolis östsluttning, roade man sig ofta med spelet. Liksom vid så kallade symposier där lärda män träffades och bedömde viner och dryftade allsköns spörsmål.

Så varför inte testa den antika sporten i sommar? Efter grillningen är det bara att sätta igång med det som finns kvar i vinboxarna. En manshög stång, ett fat och en brett kärl (går bra med ett vinglas också) är allt som behövs.
Och det går naturligtvis bra med alkoholfria alternativ också…
Sune Liljevall

Mer läsning

Annons